Masinad võtavad tööturul võimust

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea vanglad saavad robot-valvurid
Lõuna-Korea vanglad saavad robot-valvurid Foto: SCANPIX

USA ettevõtted toodavad kaupu ja osutavad teenuseid peaaegu veerandi võrra rohkem kui 1999. aastal, kuid kasutavad selleks samapalju inimesi.

Samal ajal kui inimesi pole tööturule lisandunud, kasvasid ettevõtete kulutused seadmetele ja tarkvarale eelmise aasta kolmandas kvartalis kõigi aegade kõrgeimale tasemele, kirjutab ajakiri Bloomberg Businessweek.

Ehkki tööhõive on hakanud viimasel ajal kasvama, ütlevad analüütikud, et tehnoloogia hävitab paratamatult mõned töökohad ning paljude arvates on toimumas fundamentaalsed muutused.

«Erinevus varasemaga on kiiruses ja skaalas,» ütles ajakirjale Massachusettsi tehnoloogiaülikooli digitaaläri keskuse juht Erik Brynjolfsson, kes koos Andrew McAfeega avaldas hiljuti raamatu Võidujooks masinaga (Race Against the Machine). Temas sõnul on majandus «suure restruktureerimise» algusfaasis, mis õõnestab tööturgu ja suurendab ebavõrdsust.

Talle vaidleb vastu San Diego California Ülikooli ökonomist Jamies D. Hamilton, kelle sõnul pole selles, et masinad inimesi asendavad mitte midagi uut. 1900. aastal töötas 41 protsenti ameeriklastest farmides, täna on see number tänu traktoritele ja kombainidele alla kahe protsendi.

«2005. aastal tootis keskmine ameerika töötaja sama palju kui kaks töötajat 1970. aastal, neli töötajat 1940. aastal,» ütles Hamilton. «Tehnoloogilise protsessi tulemuseks ei ole mitte suurenenud tööpuudus, vaid kasvavad reaalpalgad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles