Ettevõtjate hinnangul hakkab tööpuudus kasvama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik ettevõtjaid prognoosib töökohtade arvu vähenemist
Enamik ettevõtjaid prognoosib töökohtade arvu vähenemist Foto: Stanislav Moshkov

Enamiku ettevõtjate hinnangul kasvab tööpuudus sellel aastal mõõdukalt, selgub Eesti konjunktuuriinstituudi uuringust. Ka tarbijad kardavad, et tööpuudus hakkab uuesti tõusma.

«Pessimistide osakaal on hästi suur, kõik on lugenud negatiivseid horoskoope,» märkis konjunktuuri instituudi direktor Marje Josing. Ka töötukassa teenusejuhi Imbi Musta sõnul on ettevõtted uute inimeste palkamisel endiselt ettevaatlikud.

Samas on Musta kinnitusel tööandjate valikuvõimalused mõnevõrra kahanenud – langusperioodiga võrreldes on sobivate kandidaatide hulk vähenenud ja valik tuleb teha väiksema hulga töösoovijate seast.

Kaubandusettevõtetest arvas konjunktuuriinstituudi küsimustikule vastanute seast 12, 5 protsenti, et töökohti jääb järgmise 3 kuu jooksul vähemaks, ning ainult 5 protsenti arvas, et töökohti tuleb juurde. Kõige pessimistlikumad olid töökohtade suhtes kaubamajad ja hüpermarketid, kellest koguni 38,5 protsenti arvas, et töökohti jääb järgmises kvartalis vähemaks ning ainult 7,7 protsenti lootis neid juurde teha.

Teenindussektoris kavatseb töötajate arvu suurendada kõige rohkem IT, koguni 25 protsendi võrra. See on ka sektor, kus töökohtade arv pole viimastel aastatel langenud. Sestap on IT-alane haridus Josingu sõnul parim viis oma lapse tuleviku kindlustamiseks, kuna lähima 10 aasta jooksul pole tööpuudust karta.

Töökohtade arvu suurendamist prognoosivad veel kinnisvara ja reklaami alal tegutsevad ettevõtted. Restoranide hinnangul jääb töökohtade arv samaks, teised teenindusvallas tegutsevad ettevõtted plaanivad aga töötajate arvu vähendada.

Ehitussektoris kavatses detsembris töökohtade arvu vähendada 23 protsenti ettevõtjatest, ainult 9 protsenti kavatses töötajate arvu suurendada.

Tööstusettevõtetest kavatses konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt töötajate arvu vähendada 15 protsenti ettevõtjaid, töötajate arvu kavatseb järgmisel 3 kuul suurendada 6 protsenti ning ülejäänute hinnangul jääb see samaks.

Samas 13 protsenti tööstusettevõtetest aga pidas kvalifitseeritud tööjõu puudust takistuseks, mis piirab kasvu. Ka Musta kinnitusel ei ole sageli ettevõtetel võimalik leida kohe sobivat töötajat, vaid tuleb olla valmis inimese väljaõpetamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles