EKI: hinnatõus pidurdub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Foto: Peeter Langovits

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnangul pidurdub hinnatõus järgmisel aastal mulluselt 4,8 protsendilt 2,8 protsendile.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul ei saa aga mulluses kiires hinnatõusus süüdistada üleminekut eurole, pigem oli selle taga üldine ebakindlus maailmas.

Kõige kiiremini kasvasid hinnad mullu Suurbritannias, novembris võrreldes 2010. aasta novembriga 4,8 protsenti. Eesti hinnatõus oli samal ajal 4,4 protsenti, mida on sama palju kui näiteks Leedus, kus teadupärast eurot ei ole. 

Eesti on hinnatõusu poolest esirinnas aga viimse 6 aasta lõikes, nimelt võrreldes 2005 aasta novembriga olid hinnad tõusnud 35 protsendi jagu.

Oma osa mängib selles ka hindade ühtlustumine Euroopa Liidus. «Katla ühes otsas kaua lahjemat suppi ei keeda,» märkis Josing ja lisas, et Eesti hinnatase on Euroopa Liidu keskmisest veel umbes neljandiku madalam. 

Instituudi näidistoidukorv neljaliikmelisele perele odavnes detsembris septembriga võrreldes 1,3 protsenti või 0,86 eurot. Aastatagusega võrreldes oli eelmise aasta lõpus toidukorv aga 4,8 protsenti kallim.

«Pere baastoidukorv, kuhu on kuuluvad peamised toiduaineid ning sinna ei ole arvatud lisandeid, mis elu lõbusaks teevad, maksis detsembris 65 eurot,» rääkis Josing.

Detsembris võrreldes septembriga odavnes märgatavalt kartul, köögivili ja suhkur, samas kallinesid kanamunad, või ja sai-sepik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles