Valitsus hakkab arutama gaasivõrgu eraldamise eelnõu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas
Eesti Gaas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Valitsus arutab neljapäevasel istungil majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi algatatud maagaasiseaduse muutmise eelnõu, mis sisaldab gaasi põhivõrgu omandi eraldamise nõuet.

Maagaasiseaduse muutmise eesmärk on viia seadus vastavusse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga, mis käsitleb maagaasi siseturu ühiseeskirju. Eelnõu kohaselt ei või süsteemihaldurit ja tootjat või müüjat kontrollida sama isik ega teostada tema suhtes muid õigusi, selgub valitsuse istungi kommenteeritud päevakorrast.

Eelnõu sätestab ka veeldatud maagaasi kasutamise võimaluse Eestis. Veeldatud maagaas on vedelal kujul hoiustatav või transporditav maagaas, mida veeldatakse, jahutades temperatuurini miinus 163 kraadi.

Eelnõu järgi peaks AS Eesti Gaas 2015. aastaks võõrandama oma gaasi põhivõrku opereeriva ettevõtte.

Osaliselt Vene Gazpromile kuuluv Eesti Gaas on väljendanud vastuseisu põhivõrgu omandi täielikule eraldamisele. Eelmisel aastal pakkus ettevõte välja, et gaasi põhivõrgu baasil võiks omandi täieliku eraldamise asemel moodustada süsteemioperaatori, mille juhtimisotsuseid saaks riik mõjutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles