KPMG: ettevõtete omanikuvahetused viibivad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

KPMG prognoosib, et ülemaailmse ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) turu põhi saabub II või III kvartalis, tehinguaktiivsuse aeglane taastumine algab aga 2009. aasta lõpus.


KPMG Global M&A Predictor näitab, et turuolukorra paranemine toimub ettevõtete väärtuse suure languse hinnaga, mis tekitab likviidsete ostjate huvi mõnedes sektorites.

«Alanud aasta kujuneb M&A turul väga tagasihoidlikuks. Eeldatavasti langevad maailmas tehingumahud kolmanda kvartalini ning keerulises likviidsusolukorras väheneb huvi tehingute vastu,» ütles KPMG Baltics ASi ettevõtte rahanduse nõustamisteenuste juht Janek Taaler.

Lähema 12 kuu jooksul on maailmas oodata ettevõtte väärtuste langust keskmiselt 22,2 protsendi võrra. Tulevikku suunatud netovõla suhe EBITDAsse on halvenenud 13,5 protsenti, mis näitab tehingute läbiviimise võimekuse langust.

Taaleri sõnul võib käesoleva aasta lõpus oodata esimesi signaale, et M&A turg hakkab aeglaselt, kuid kindlalt taastuma. Murdepunkt saabub, kui oluliste rahareservidega ettevõtted, riiklikud investeerimisfondid ning jõukamad eraisikud ei suuda vastu panna ahvatlusele osta ettevõtteid ülimadalatelt hinnatasemetelt.

KPMG Predictor indeksi koostamisel ennustab KPMG Global tuhande ettevõtete tulevikku suunatud aktsia hinna suhet puhaskasumisse aktsia kohta (P/E) ja tulevikku suunatud netovõla suhet EBITDAsse (kasum enne intresse, makse, kulumit ja amortisatsiooni). Tulevikku suunatud prognoosiperiood hõlmab 12 kuud. KPMG Global 1000 koosneb maailma suurimatest ettevõtetest turukapitalisatsiooni alusel, mis arvestab erinevate regioonide ja tegevusalade proportsioone.

Eestis tehakse 2009. aastal vähem M&A tehinguid kui 2008. aastal, prognoosib Taaler. M&A turu aktiivsust pärsivad ennekõike ettevõtete halvenenud finantsolukord, probleemid tehingute rahastamises ning erinevused ostjate ja müüjate hinnaootustes.

«Enamiku tehingute peamiseks motiiviks 2009. aastal on ostuobjekti või müüja kehv finantspositsioon. Sarnaselt muu maailmaga on ettevõtete suhtelised väärtused langustrendis. Tulenevalt probleemidest tehingute rahastamisel võidakse märkimisväärne hulk tehinguid läbi viia ka ühinemisena aktsiavahetuse korras,» lausus Taaler.

Olukorra paranemist võib oodata pärast majanduse kasvufaasi jõudmist ning laenuvalmiduse taastumist suuremates Eesti pankades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles