Pangaliidu juht: pankade kasum sel aastal väheneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Panga juht Riho Unt.
SEB Panga juht Riho Unt. Foto: Peeter Langovits

Eestis tegutsevate pankade kasum sel aastal mõnevõrra väheneb, eksportivatel ettevõtetel võiks minna hästi, kuigi mitte nii lennukalt kui mullu,   tõdes pangaliidu juht, SEB juhatuse esimees Riho Unt aasta väljavaateid kommenteerides. Siseturule suunatud tegevuste ja kinnisvaraarenduse suhtes ta optimismiks põhjust ei näe.

Pankade kasumi vähenemine on Undi sõnutsi tingitud laenuprovisjonide stabiliseerumisest ja euroala baasintresside alanemisest. Üldiselt aga 2012. aasta finantsvahenduses tema sõnul suuri muudatusi ei too.

Pankade valmisolek Eestis tegutsevaid ettevõtjaid ja eraisikuid toetada on tema sõnutsi jätkuvalt olemas ning pangad on suunatud äri kasvule.

Laenude riski- ja likviidsusmarginaalid kas stabiliseeruvad või kerkivad mõõdukalt. Rahaturud on endiselt väga volatiilsed (kõikuvad- toim.), seega klientide valmisolek väga suuri investeeringuid ette võtta jääb tõenäoliselt tagasihoidlikuks, rääkis Unt.

Kinnisvaraturul jätkub tema suure tõenäosusega vaikelu. Pankade laenuportfell jääb optimistliku stsenaariumi korral samale tasemele aasta algusega. «Ettevõtjad on raskemateks oludeks paremini valmistunud kui 2008. aastal, seetõttu suuri tagasilööke ettevõtluses laiemalt ei ootaks,» märkis Unt.

«Kui Euroopa majandusolukord laiemalt läheb veelgi keerulisemaks, siis võib oodata ka mõningast töötuse kasvu Eestis, kuid see jääb kaugele 2010. aasta esimeses pooles nähtud tasemetest,» lausus ta.

Kui raha jääb vähemaks, siis ettevõtjad peavad arvestama, et äri ajamisel tuleb arvestada vähema võõrfinantseerimisega või ei ole kogu võõrfinantseerimine madalaintressiline kommertspanga laenutoode. Klientidelt oodatakse suuremat oma panust ning nii mõnigi hulljulge ettevõtmine võib seepärast tegemata jääda, iseloomustas pangajuht.

«Tuleb lihtsalt harjuda sellega, et halbu uudiseid kipub olema rohkem kui häid. Kuid see ongi meie uus normaalsus. Kui sellest aru saadakse, küll siis hakatakse ka uusi võimalusi nägema,» lausus Unt.  Kindlasti tuleb tema sõnutsi säilitada paras annus optimismi, sest ainult kurvastamise ja muretsemisega asju paremaks ei tee. «Seega kainet ja selget mõtlemist ning hoidumist liigsest emotsionaalsusest äriotsuste tegemisel. Soovitan hakata pere-eelarveid pidama, pangad on oma internetipankades rahaasjadel silma peal hoidmise väga lihtsaks teinud,» soovitas Unt.

Head käekäiku, kuid mitte nii lennukat, kui 2011. aastal ootab Unt endiselt sektoritest ja ettevõtetest, mis müüvad oma kaubad ja teenused piiri taga. «Vähem optimistlik oleksin siseturule suunatud ettevõtmiste osas ning kinnisvara arenduses,» lausus ta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles