Kohtukisa hoiab prügihinna kõrgel

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanke kohtus vaidlustamine, võimaldab prügifirmal kalli hinna eest edasi toimetada.
Hanke kohtus vaidlustamine, võimaldab prügifirmal kalli hinna eest edasi toimetada. Foto: Priit Simson

Prügifirmade äriplaan on omavalitsuste korraldatud jäätmeveohangete kohtus vaidlustamine - nii saab vähemalt pool aastat kestva vaidluse ajal jätkata prügivedu varem kehtinud kõrgemate hindadega.

Alles juulis rõõmustas Tartu linnamajanduse juht Rein Haak korda läinud jäätmeveohangete üle kahes Tartu piirkonnas. Põhjuseks Ragn-Sellsi prügiveo hinnad, mis olid teiste linnaosadega võrreldes kaks korda madalamad, kirjutab

Äripäev

.

Varasemast poole soodsamate hindadega võitsid ka näiteks Tallinna Prügivedu Pärnu linna ning Adelan Prügiveod Rae valla jäätmeveo konkursid. Kuid rõõm jäi üürikeseks.

Nimelt läheb jäätmeveokonkursside käigus loosi prügiveo ainuõigus ühele firmale järgmiseks kolmeks kuni viieks aastaks. Kui aga tulemus kohtus vaidlustada, jätkub prügivedu vanadel tingimustel. Varemgi samas piirkonnas tegutsenud firmale tähendab see nii turu säilimist kui ka veo jätkamist endiste hindadega. Selles piirkonnas uuele ettevõttele loob aga võimaluse turgu haarata.

Esimese astme kohtuprotsess kestab neli kuni kuus kuud, järgmistesse astmetesse edasi kaevates võib asi venida üle aasta.

Probleemi ulatusele viitab asjaolu, et mullu juulist on kohtukulli ette jõudnud vähemalt iga kolmas konkurss, mõne neist on vaidlustanud lausa mitu firmat.

«Turul käib ärategemine!» tunnistas Ragn-Sellsi korraldatud vedude vastutav teenusejuht Anne Jõesaar, kelle sõnul trumpavad prügifirmad üksteist üle, manipuleerides hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles