Rootsi tahab omanikud panga nõukogu juhi kohalt tagandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB nõukogu esimees Marcus Wallenberg.
SEB nõukogu esimees Marcus Wallenberg. Foto: SCANPIX

Rootsi finantsinspektsioon (FI) on koostanud rahandusministeeriumile tutvumiseks seaduseelnõu, mille kohaselt ei tohiks pankade nõukogu juhtida mõjukad omanikud, see puudutaks näiteks SEB nõukogu esimeest Marcus Wallenbergi, kirjutab Dagens Industri.

Seadusemuudatuse eesmärk on, et nõukogu esimees kaitseks ennekõike tarbijate huve ja finantsstabiilsust, mitte ei eelistaks neile suuromanike huve.

«Iga ettevõte kaitseb kõigepealt omanike huve, aga nii ei tohiks see olla finantsettevõtete puhul. Me leiame, et neis ettevõtetes peab nõukogu esimees olema omanikuhuvidest sõltumatu ja esindama üldisi huve, et ettevõte järgiks kehtivaid reegleid,» selgitas FI peajurist Per Håkansson.

Kui see seaduseelnõu jõustub, siis ei tohiks Marcus Wallenberg ilmselt jätkata SEB nõukogu juhi kohal, kuna Wallenbergide valdusettevõttele Investor kuulub 20 protsenti SEB aktsiatest.

Tõenäoliselt peaks oma kohalt lahkuma ka Nordea nõukogu esimees Björn Wahlroos. Kuid esialgu on see üksnes spekulatsioon, tõdeb Dagens Industri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles