Euroopa liidrid hoiatavad raske aasta eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Euroopa liidrid hoiatavad, et 2012. aasta tuleb ilmselt raskem kui 2011, mil kerkivad laenukulud tõid kaasa poliitilised muutused Itaalias ja Hispaanias ning ähvardasid eurot ennast.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy pöördus rahva poole sünge teleesinemisega ning ütles, et Euroopa kõige rängem kriis pärast Teist maailmasõda «ei ole läbi». Saksa kantsler Angela Merkel ütles Saksa valijatele, et «järgmine aasta tuleb kahtlemata raskem kui 2011».

2011. aastal surus eurokriis üles Itaalia ja Hispaania laenukulud, kukutades Silvio Berlusconi paremtsentristliku valitsuse ja José Luis Rodríguez  Zapatero sotsialistid.

Ühtlasi õõnestas kriis usaldust euro suhtes, mis nõrgenes teist aastat järjest dollari suhtes ning kukkus kümnendi rekordmadalusse jeeni suhtes.

Merkel ütles laupäeval riikliku teleringhäälingu vahendusel, et Euroopal on «aastakümnete rängim test», kuid lõppkokkuvõttes tegevat kriis Euroopa tugevamaks.

Sarkozy, keda ootab karm tagasivalimiskampaania, tunnistas, et Prantsuse valijad olid aasta lõpul murelikumad kui selle hakul.

«See erakordne kriis, ilma kahtluseta kõige tõsisem pärast Teist maailmasõda, ei ole läbi... te olete aasta lõppedes endi ja oma laste pärast rohkem mures.»

Kuu lõpupoole alustavad Euroopa poliitilised liidrid läbirääkimisi kõpitsemaks valitsustevahelist pakti, mille 26 Euroopa Liidu liiget (kõik peale Suurbritannia) detsembris Brüsselis kokku leppisid.

Sarkozy ja Merkel kohtuvad 9. jaanuaril, arutamaks tervet rida parandusettepanekuid, kaasa arvatud «reisiplaani» ühiste eurovõlakirjadeni jõudmiseks uue lepingu raames.

Itaalia president Giorgio Napolitano keskendus oma uusaastapöördumises riigirahandusele. Euroopa suuruselt kolmanda majanduse riigipea palus kodanikke tungivalt olla valmis ohvriteks, päästmaks riigirahandust.

«Et tagada noortele tulevik, tuleb tuua ohvreid. See on meie kohus, meie ülesanne, mida ei saa ega tohi eirata,» ütles Napolitano.

«Mitte keegi, mitte ükski ühiskonnagrupp ei või täna eirata vajadust anda oma osa riigirahanduse korrastamiseks, vältimaks Itaalia rahanduse kokkuvarisemist.»

Itaalia on maailma suuruselt kolmas võlakirjaturg, mida peetakse investorite hulgas eurotsooni kriisi baromeetriks. Aasta algus on Itaalia jaoks tõsine: juba esimese kvartaliga on tarvis hankida üle 100 miljardi euro värsket laenuraha.

Itaalia uus peaminister Mario Monti ütles vana aasta lõpul, et riik on end «kuristiku veerelt» tagasi tõmmanud, kuid kinnikiilunud majanduse konkurentsivõime taastamiseks tuleb täiendavalt reformida tööjõuturgu ja teenuste sektorit.

Raske aasta eest hoiatas rahvast ka Kreeka uus tehnokraadist peaminister Lucas Papademos. «Meil tuleb otsustavalt edasi liikuda ja pingutada, et senised ohvrid ei osutuks asjatuks,» ütles ta laupäevases teleesinemises.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles