Halb üllatus Hispaania rahandusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania.
Hispaania. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsus hoiatas, et riigi tänavune eelarvepuudujääk tuleb tõenäoliselt 8 protsenti sisemajanduse kogutoodangust – palju suurem, kui oodati ja 2 protsendi ehk 20 miljardi euro võrra üle ELiga kokkulepitud lae.

Nädal aega tagasi ametisse astunud paremtsentristlik valitsus kuulutas ühtlasi eile välja kohesed 8,9 miljardi eurosed kärped riiklikes kulutustes ning 6 miljardi euro väärtuses maksukergitusi.

«Sisse on tulnud väga suur vahe,» ütles asepeaminister Soraya Sáenz de Santamaría. «Me oleme erakorralises ja ettenägematus olukorras. Aga valitsus ei kõhkle hetkekski sellega rinda pistmast.»

Seda, et Popular partei liidri Mariano Rajoy valitsus tõstab tänavuse puudujäägi prognoosi (esialgse 6 protsendi pealt) ja süüdistab selles eelmist José Luis Rodríguez Zapatero sotsialistlikku valitsust, oli üldiselt oodatud.

Korrektsioon tuli aga suurem, kui oskasid arvata isegi kõige pessimistlikumad analüütikud – kes pakkusid maksimaalselt 7 protsenti.

Investoritel on põhjust muretsemiseks, Hispaania eesmärk saada eelarvepuudujääk tuleva aastaga 4,4 protsendi peale SKTst on ohus.

Eelarveministri Cristóbal Montoro sõnutsi selgub täpne number ilmselt veebruariks.

«Peamiselt ja põhimõtteliselt» olevat oodatust suuremas puudujäägis süüdi Hispaania 17 autonoomset regionaalvalitsust.

Natuke olevat aga patustanud ka keskvalitsus.

Ökonomistid ja analüütikud muretsevad, et kasinusmeetmed lükkavad Hispaania majanduslangusse, lämmatades kasvu, mis oleks vajalik vähendamaks töötusmäära. Hispaanias on töötuid 5,4 miljonit – iga viies tööinimene.

Sel nädalal hoiatas Hispaania keskpank, et kolmandas kvartalis stagneerunud majandus näib olevat aasta lõpukuudel juba languses.

«Et puudujääk tänavu nii palju suurem tuleb, paneb muretsema,» ütles Londoni analüütik Nicholas Spiro. «Nüüd sõltub kõik sellest, kas Rajoy valitsus suudab pakkuda veenva plaani Hispaania majanduse päästmiseks. Praegu keerleb kõik kärbete ümber, kasvuväljavaated on kasinad.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles