Sarkozy pakkumine prantslastele: palgakärbe töö vastu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed 11. oktoobril Bordeaux's valitsuse kärpekavade vastu meelt avaldamas.
Inimesed 11. oktoobril Bordeaux's valitsuse kärpekavade vastu meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Nicolas Sarkozy juhitaval Prantsusmaa valitsusel on plaan tööpuuduse kasvu järsuks peatamiseks: tööandjad ja töötajad peaksid sõlmima kokkuleppe, milles palgakärpega nõustumine garanteerib töökoha. 

Vastav kolmepoolset kokkulepet võimaldav seadusemuudatus näeb ette, et ettevõtteid ei vähendaks töökohti isegi juhul, kui neid ähvardavad finantsraskused ning töötajaid nõustuvad palga vähendamisega. Riik omakorda kompenseeriks töötajatele suurema osa palgakaotusest, kirjutab The Wall Street Journal.

Plaanitavad meetmed läheks riigile aastas maksma 1,2 miljardit eurot, kuid võimaldaksid ohjeldada kasvavat tööpuudust ning samal ajal lubaksid ettevõtetel siiski kulusid vähendada.

Prantsusmaa tööseadusandlus lubab kolmepoolset kokkulepet sõlmida ka praegu, kuid valitsus tahab seda muuta lihtsamaks.

Tänu riigipoolsele kompensatsiooniplaanile on ametiühingud kavaga nõus. Problemaatilisem on aga selle kava finantseerimine ehk küsimus, kust riik selleks raha võtab. Juba praegu on valitsus tõsise surve all, kuidas enne valimisi eelarvepuudujääki 2013. aastaks Maastrichti kriteeriumidega nõutud piiridesse saada.

Lisaks plaanib valitsus algatada läbirääkimised ka tööaja paindlikumaks muutmiseks. Sisuliselt tähendaks see tööaja pikendamist, mille eest tasu ei suurendata. Sellele on aga ametiühingud vastu. «Kõik ametiühingud ütlevad sellele ettepanekule ei, sest see tähendaks, et majanduslanguse peaksid kinni maksma töötajad,» lausus Prantsusmaa teise suurema ametiühingu CGT juht Mourad Rabhi.

Prantsusmaa tööpuudus kasvas kolmandas kvartalis 9,7 protsendini. Riigi kaubanduspuudujääk peaks kasvama tänavu rekordilise 75 miljardi euroni. Riigi statistikaamet Insee prognoosib, et riigi majanduskasv jääb miinusesse nii selles kui tuleva aasta esimeses kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles