VKG: fosforiit ja suured ivesteeringud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG kohtumine Rägavere valla rahvaga fosforiidiküsimustes, pildil vallavanem Mati Ulm
VKG kohtumine Rägavere valla rahvaga fosforiidiküsimustes, pildil vallavanem Mati Ulm Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul möödus aasta investeeringute tähe all. Ettevõtte kõige enam vastukaja leidnud samm oli tänavu aga otsus uurida  fosforiidi kaevandamise võimalusi.

Ka 2011 aasta möödus investeeringute tähe all, ettevõtte selle aasta planeeritud investeeringute mahtu oli 817 miljonit krooni või 52 miljonit eurot. Kuigi ka kasvuootused on 2012. aastaks pigem konservatiivsed, on plaanis suurte investeeringutega jätkata ka järgmisel aastal.

«Tõepoolest prognoosime järgmist aastat pigem konservatiivselt. Häid uudiseid on vähe. Suurte investeeringute tegemiseks on samas hea aeg. Järgmisel aastal lööme kopa maasse mitmel suurel investeeringul,» rääkis Rohumaa plaanidest.

«Oleme valmis 2012. aastal avama Ojamaa kaevandust ja jõudma selle täiskoormuseni; Esimese uue õlivabriku Petroter suutsime edukalt viia täiskoormusele. Käivitasime uue turbiini ja elektrienergia tootmine suurenes kordades. Seetõttu ühinesime ka põhjamaade elektriböris Nordpooliga; Suurenesid ka keskkonnakaitselised investeeringud,» võttis Rohumaa aasta kokku.

Tõsi, Ojamaa kaevandus oli plaanis avada juba tänavu.

Oktoobris liitus VKG Põhjamaade elektribörsiga Nordpool, et hakata osutama maaklerteenust, mis hõlmab elektrienergia vahendamist börsilt nii kontsernisisestele kui -välistele vabatarbijatele.

Lisaks olemasolevatele kaevandustele taotles VKG kaeveluba Uus-Kiviõli uuringuväljal, luba anti aga hoopis Eesti Energiale. Nevembris saatis VKG halduskohtusse hagi keskkonnaministeeriumi otsuse vaidlustamiseks.

Ettevõtte selleaasta kõige enam vastukaja leidnud samm oli tõenäoliselt otsus hakata uurima fosforiidi kasutamise võimalikkust Eestis, mis ei seostu enamikele just meeldivate emotsioonidega.

Eestis on aga ilmselt Euroopa kõige rikkalikumad fosforiidi varud, mida taheti suures mahus kaevandama hakata 25 aastat tagasi. Toona loobus Nõukogude Liidu valitsus rahva survel nendest plaanidest.

Keskkonnamister Keit Pentuse sõnul ei ole fosforiit aga Eestis kaevandatav. Akadeemik Anto Raukas nentis, et keskkonnaministeerium elab veel möödunud sajandis ja pole sellegagi piisavalt kursis.

Vaatamata jagelustele keskkonnaministeeriumiga võitis VKG aga tänavu ministeeriumi auhinna «Aasta keskkonnategija 2011.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles