Sarkozy silmitsi tõusva töötusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX.

Kontrastiks optimistliku naabri Saksamaaga on Prantsuse majandusväljavaade sünge, töötuse terav kasv seab tuleval aastal tagasivalimist taotleva president Nicolas Sarkozy suure surve alla.

Töötusmäär on tänaseks üle 9 protsendi ning kaugel pole olukord, kus löögi all on iga kümnes tööinimene. Poliitiliselt pahaendelise atmosfääri tõttu kutsub Sarkozy jaanuaris kokku tööhõive «tippkohtumise», kus osalevad nii tööandjad kui ametiühingud.

Täiesti ilma tööta tööotsijate arv lõi novembris 12 aasta rekordi – 2,85 miljonit. Ühe kuuga suurenes see number ligi 30 000 võrra, töötus kasvab juba seitsmendat kuud järjest.

Lisaks sellele on tööhõiveministeeriumi andmetel Prantsusmaal veel 1,4 miljonit inimest, kes töötavad osalise tööajaga ja otsivad täisajaga tööd.

Hiljuti teatas Prantsuse statistikaamet Insee, et riik on libisenud käesolevas kvartalis majanduslangusse. Nõrk kasv peaks taastuma alles tuleva aasta teises kvartalis.

Insee andmetel halveneb ka ärikliima, eriti tööstuse ja teenuste sektorites. Ajaleht Les Echos avaldas eile uuringu, millest nähtub, et viimase kolme aastaga on Prantsuse tööstussektorist kadunud ligikaudu 100 000 töökohta.

Teisel pool Reini jõge on pilt sootuks erinev – töötus langeb ja ärikindlus kasvab. Seetõttu tunneb Sarkozy tungivat vajadust probleemiga rinda pista, pidades silmas aprillikuiseid presidendivalimisi.

18. jaanuaril asetleidev Prantsuse «töötippkohtumine» peaks valitsuse sõnutsi tagama «kiiresti rakendatavaid ja maksimaalselt efektiivseid» lahendusi.

Ühe meetmena on arutusel osalise töötuse ehk lühendatud tööajaga töötamise võimaluse pakkumine tööandjate poolt, vältimaks koondamisi.

Samas otsib valitsus Saksamaa eeskujul (ja ametiühingute meelehärmiks) ka võimalust lubada tööandjail ajutiselt palku langetada ja töötundide arvu muuta – vastutasuks töökoha säilimise eest.

Niiviisi saaks mingil määral mööda hiilida 10 aastat tagasi juurutatud 35-tunnisest töönädalast, mida Sarkozy on korduvalt süüdistanud «meie konkurentsivõime hävitamises».

Sotsialistide presidendikandidaat François Hollande, kes on arvamusküsitlustes Sakozyst ees, on pakkunud välja selliseid samme nagu noorsoo tööhõive subsideerimine ja õpetajate arvu tõstmine.

Mõlema kandidaadi mõttelendu piirab aga vajadus kärpida Prantsusmaa eelarvepuudujääki ja suurt riigivõlga – selles suhtes on euroala riigivõlakriis järeleandmatu.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles