Ees ootab internetifirmade IPOde aasta

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki juht Mark Zuckerberg.
Facebooki juht Mark Zuckerberg. Foto: SCANPIX

Järgmine aasta on internetifirmade avalike esmaemissioonide (IPOde) mahult USAs suurim pärast 1999. aastat, mil maailmas võimutses internetimull.

Suhtlusportaal Facebook kavandab järgmisel aastal ajaloo suurimat internetifirma IPOt, oma börsilemineku soovist on teada andnud kokku 14 internetiga seotud ettevõtet. Bloombergi arvutuste kohaselt võivad internetifirmad emissioonide käigus hankida 11 miljardit dollarit. Tegemist mis on suurim summaga alates 1999. aastal, vahetult enne internetimulli lõhkemist, kui internetiettevõtted said IPOde käigus kokku 18,5 miljardit dollarit.

Sel aastal hankisid ettevõtted IPOdega kokku 155,8 miljardit dollarit võrrelduna 252 miljardi dollariga aasta tagasi. USAs oli selle aasta IPOde maht 38,8 miljardit dollarit, mis oli 10 protsenti vähem kui eelmisel aastal ning. Aasias hankisid ettevõtted IPOdega 79,2 miljardit dollarit, mis oli üle poole vähem kui eelmise aasta 176,5 miljardit dollarit.

Euroopa IPOde turg oli aasta esimesel poolel üsna elav, aga seiskus alates augustist, kui hakkas süvenema Euroopa võlakriis.

Eestis oli enne jaanipäeva börsile minemas üks ettevõte, kuid loobus hiljem. Eelmisel aastal läks börsile Premia Foods.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles