Tööandjad: lahkusime töötu- ja haigekassa nõukogust, et seadusetust vältida

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu endine juht Tarmo Kriis.
Tööandjate keskliidu endine juht Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits.

Tööandjate teatel lahkusid nende esindajad töötu- ja haigekassa nõukogudest seetõttu, et nimetatud organisatsioonide juhtimine polnud enam võimalik seaduses sätestatud põhimõtetel.

«Vastuseks sotsiaalminister Hanno Pevkuri süüdistustele seaduserikkumises teatab tööandjate keskliit, et kutsus oma esindajad töötu- ja haigekassa nõukogust tagasi just sel põhjusel, et valitsuse tekitatud olukorras polnud sotsiaalpartneritel enam võimalik organisatsioonide juhtimises osaleda vastavalt seaduses sätestatud kolmepoolse juhtimise põhimõttele,» märgivad tööandjad oma kirjas.

«Tööandjad ei saa nõustuda sellega, et valitsus tagantjärele sotsiaalpartnereid survestades üritab enda ebaseaduslikku tegevust õigustada. Valitsus rikkus seadust, jättes kinnitamata töötukassa nõukogu poolt ette pandud töötuskindlustuse maksemäärad, võttes sellega organisatsiooni käekäigu eest selge ühepoolse vastutuse. Lisaks võttis valitsus töötukassast sisuliselt tagastamatut laenu, näidates sellega riigi laenukoormust kunstlikult madalamana,» seisab kirjas.

«Sotsiaalpartnerid ei näe oma rolli olla töötu- ja haigekassas valitsuse käepikendus, vaid neid organisatsioone ise juhtida, nagu seadus ette näeb,» selgitas tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

Kuna valitsus kinnitas ühepoolselt endale sobivad maksemäärad, siis tuleb tal ka kassa eelarve üksi vastu võtta. Tema sõnul ei taastu kolmepoolne sotsiaaldialoog enne, kui seadusega on kassade juhtimises taastatud senine olukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles