Mägus: suur osa majutusettevõtetest ei ole jätkusuutlikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Feliks Mägus.
Feliks Mägus. Foto: Marina Puškar

Vaatamata sellele, et nii turistide kui ööbimiste arv on teinud sel aastal rekordeid, on majutussektoris rekordiliselt negatiivse krediidireitinguga ettevõtteid.

Eesti restoranide- ja hotellide liidu juhatuse esimehe Felix Mägusa kinnitusel on maksehäiretega ettevõtete suur arv seda murettekitavam, et üldine konjunktuur on paranenud ja võiks arvata, et ettevõtted on oma likviidsust parandanud.

Nii maksuvõlgade kui maksehäiretega ettevõtteid on aastaga jäänud vähemaks kõikides tegevusalades. Ainsaks erandiks on majutuse ja toitlustuse sektor, kus maksehäiretega ettevõtete arv kasvas 7 protsenti.

Praegu on negatiivse krediitidetinguga ettevõtteid majutusettevõtete seas 28 protsenti, sektorite seas on 21 protsendiga teisel kohal ehitus.

«Tihtipeale küsitakse, et teil on olnud 20 protsenti kasvu, kas see tähendab uute hotellide ehitamist,» rääkis Mägus ja täpsustas, et täna ei ole selleks vähimatki võimalust, et uusi hotelle juurde tuleb, vaatamata rekordilisele turismiaastale.

«Nende projektide tasuvus on kaugel sellest, mida ettevõtjad on broneerinud ning täna ei ole ühtegi panka, kes sellist kinnisvaraarendust finantseeriks,» tõdes ta.

Üks põhjus majutusettevõtete kehva käekäigu juures on ka siinsed madalad hinnad, mis masu ajal pea poole võrra langesid. «Hotels.com uuringu järgi on Euroopa pealinnadest kõige odavamad hinnad Riias ja Tallinn on kohe teine,» rääkis Mägus.

Selle aasta oktoobris maksis öö Eesti majutusettevõttes keskmiselt 28 eurot ning Mägusa kinnitusel seisab Eestis eeloleval aastal ees hinnatõus. Tema sõnul ei ole turismisektoris eeloleval aastal olulist langust ette näha, vaatamata sellele, et peamised sihturud ootavad järgmisel aastal kasinat majanduskasvu.

Tänavu jaanuarist oktoobrini kasutas majutusettevõtete teenuseid 1,56 miljonit välisturisti ehk 16 protsenti enam kui mullu samal ajal. Soomest, mis on jätkuvalt Eesti peamine turismipartnerriik, saabus 721 000 turisti ehk 46 protsenti majutusteenuseid kasutanud välisturistide koguarvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles