Pevkur: raviteenuste osutamine on ohtu seatud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Liis Treimann.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul pole ühegi inimese huvides praeguseks tekkinud olukord, kus tööandjad on oma esindajad töötu- ja haigekassa nõukogudest tagasi kutsunud ja ametiühingud oma esindajate volitused peatanud.

«Sellega on otseselt ohtu seatud nii töötutele teenuste osutamine kui raviteenuste osutamine inimestele. Samuti ei ole seadusandja näinud võimalust, et sotsiaalpartnerid nõukogudest lahkuvad või kellegi volitusi peatatakse,» kommenteeris Pevkur olukorda töötu- ja haigekassa nõukogudes.

Tema sõnul on valitsus kindlasti nõus arutama võimalusi, kuidas nii ametiühingute kui tööandjatega tulevikus konstruktiivselt suhelda, ent seda ei saa teha oludes, kus seatakse ohtu töötutele teenuste osutamine või haigetele ravi pakkumine.

Minister lisas, et kuigi juba kümmekond aastat on Eestis olnud sotsiaalpartnerlust käsitlev kokkulepe, on see aeg ka näidanud, et ilma vaidlusteta pole see toiminud. Nii on alati tuliseid vaidlusi tekitanud näiteks riikliku lepitaja ametisse määramine (mis praegusel juhul on jällegi takerdunud ametiühingute ja tööandjate vahelisse vaidlusesse), vaieldud on ka varasemalt töötuskindlustuse maksemäära üle, võimalike tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse mudelite üle ja muudel teemadel.

«See aga ei ole tähendanud, et üks osapooltest laua tagant ära läheb. Kui praeguseks on selline olukord tekkinud, on selge, et teema vajab põhimõttelist kokkulepet, kuidas edasi. Samas olen veendunud, et selle kokkuleppe otsimise ajal ei tohi kannatajaks jääda inimesed, kes vajavad teenuseid. Seetõttu loodan, et jaanuarikuu jooksul saab siiski nii töötu- kui haigekassa eelarve vastu võetud ja kõik, kes abi vajavad, seda abi ka saavad,» märkis Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles