Teemandid on parem kui kuld

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorteemandid De Beersi peakorteris Londonis
Toorteemandid De Beersi peakorteris Londonis Foto: SCANPIX

Teemantide hinnad võivad kerkida neljal järgmisel aastal, sest kulutused luksuskaupadele kasvavad Hiinas, Indias ja Lähis-Idas, mistõttu nõudlus ületab pakkumise, arvavad analüütikud.

Lihvimata ehk toorteemantide hind kerkib järgmisel aastal 9 protsenti 145 dollarini karaat (üks karaat võrdub 0,2g), 2013. aastal 1,4 protsenti ja 2014. aastal 4,8 protsenti ennustab investeerimispanga BMO Capital Management analüütik Edward Sterck. Edasi kerkib vääriskivi hind tema hinnangul 2,6 protsenti 2015. ja 3,2 protsenti 2016. aastal.

Kulla hind aga hakkab analüütikute ennustuse kohaselt alates 2013. aastast langema ning see kestab kolm aastat, kirjutab Bloomberg. Järgmiseks aastaks ennustatakse kullale siiski 19-protsendilist hinnatõusu.

«Kulla hind ei peegelda nõudlusel ja pakkumisel baseeruvaid fundamentaalnäitajaid,» ütles National Australia Banki peaanalüütik Rob Henderson. «See peegeldab rohkem kunstlikku nõudlust riskide hajutajana ja kaitsena inflatsiooni vastu,» ütles Henderson ning lisas, et see tähendab, et kulla hind teeb millalgi tulevikus märkimisväärse korrektsiooni.

Konsultatsioonifirma Bain & Co hinnangul võib kuni 2020. aastani kasvada nõudlus teemantide järele pakkumisest kaks korda kiiremini eelkõige tänu Hiina ja India keskklassi kiirele kasvule.

Kaevanduskompanii Anglo-Americani, kes omab 85 protsenti maailma suurima teemantide tootja De Beers aktsiatest, hinnangul moodustab Hiina, India ja Lähis-Ida 2015. aastal 40 protsenti teemantide nõudlusest võrrelduna kaheksa protsendiga 2005. aastal.

Lihvitud teemantide hinnatõus võib olla isegi suurem. Teemantide hindamiskeskuse WWW Diamond Forecasts juhi Richard Platti sõnul kerkivad lihvitud teemantide hinnad järgmisel aastal 4,7 protsenti, 2013. aastal 9,3 protsenti 2014. aastal 6,6 ja 2015. aastal 4,4 protsenti.

Prognooside kohaselt kasvab nõudlus teemantide järele aastani 2020 keskmiselt 6,4 protsenti aastas 247 miljoni karaadini, samal ajal kui toodang kasvab ilmselt 2,8 protsenti 175 miljoni karaadini, ennustab Bain.

Eelmisel aastal toodeti 133 miljonit karaati teemante.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles