25 võimalust, kuidas vähem töötada, aga rohkem jõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuida sama ajaga teha vähem, aga jõuda rohkem? Ühte võlulahendust pole, aga Leo Babauta toob sinuni 23 oma elus töötanud nõuannet. Vali vaid enda jaoks sobilikud välja.

Üks eesmärk

Pane paika üks eesmärk, mida sa tahad sel aastal saavutada. Jah, ma tean, neid on sul umbes 12, aga tegelikult on raske enamale kui ühele täiega keskenduda, ilma et energia hajuks. Tee nii:

vali välja üks eesmärk järgmiseks 12 kuuks,

seejärel pane kirja eesmärk, mida täita 3–6 kuu jooksul ja mis viib aitab kaasa selle 12kuulise eesmärgi täitmiseni,

siis vali välja eesmärk, mida suudad täita 1-2 lähima nädala jooksul ja mis on omakorda seotud selle 3-6kuulise sihiga,

nüüd keskendu lühiajalisele eesmärgile ja pane sellesse kogu oma energia; kui see on saavutatud, siis sea järgmine lühiajaline siht, kuni oled saavutanud vahe-eesmärgi.

Otsi kirge

Kui sa leiad töö, mida tõepoolest armastad ja mille vastu sa tõelist kirge tunned, siis on järgmised nõuanded lihtsalt kirsiks tordi peal. Kui sa aga ei tee praegu tööd, mida armastad, siis asu kohe tegelema selle otsimisega.

Sa ei pea päevapealt töölt ära tulema – alusta lihtsalt otsinguid. Mõtle läbi, mis see on, mis sind tõeliselt huvitab. Räägi inimestega, kes tegelevad sellega, mis sind huvitab. Sea see aasta eesmärgiks, ja sellest võib saada parim aeg su elus.

 

Tööta kodus

Muidugi pole see mingi imelahendus. Aga mõtle läbi, kas sa tahaksid kodus tööd teha. Kui sa sellest oma ülemusega räägid, siis sea rõhuasetus kasule, mida firma sellest saab.

Sa võid leida ka mõne teise ameti, mis võimaldab kodus töötada. Võib-olla tundub see esialgu vähem tasuv, aga tegelikult hoiad sa ju kokku näiteks selle pealt, et sa ei pendelda autoga tööle ja tagasi, ei osta kalleid kontorirõivaid, ei käi väljas söömas jne.

 Tule varem tööle

Kui kodus töötamine sulle ei sobi, siis proovi teha nii, et tuled 30-60 minutit või isegi veelgi varem tööle kui teised. See vajab ehk harjutamist, et ennast varem voodist välja ajada, aga sa võidad palju: pääsed hommikusest liiklusummikust, saad segamatult tööd teha, kuni teised töökaaslased kohale ilmuvad, võid asuda kohe asja kallale ja jõuad rohkem ära teha (ja kiitust teenida).

Tööta neli päeva nädalas

Kui sul on võimalik ise oma töögraafik kokku panna (või kui suudad ülemust veenda seda tegema), siis püüa teha nii, et vähendad tööpäevade arvu. Kui töötad neli päeva nädalas, siis distsiplineerib see sind ja sunnib efektiivsem olema: kui sa pead ikkagi oma tööülesannetega neljapäeva õhtuks ühele poole saama, siis keskendud palju enam sellele, mida on selleks vaja ära teha, ja viilid vähem.

Mis see on, mida sa vähem teed? Loed ja kirjutad e-kirju? Surfad niisama interetis? Lobised? Mängid kaardimänge? Need mõttetud asjad jäävad kõik tegemata, kui su aeg on piiratud.

Tööta 6 tundi päevas

Põhimõte on sama mis eelmise puhul, aga valida tuleks üks kahest. Mina isiklikult olen valinud neljapäevase töönädala, aga kõigile see ei sobi.

Nii et tule varem tööle ja mine varem ära, nii et su tööpäev kestaks 7st 13ni. Kui keskendud, on see täiesti võimalik.

Tööta 20 tundi nädalas

See võib kõlada võimatuna ja kui sa töötad täiskohaga, siis võib-olla ongi. Aga proovi teha nii:

1) tööta kodunt ja tee töö ära vähemate tundidega,

2) hakka eraettevõtjaks.

Olgu, ma tunnistan, et need variandid ei sobi igaühele, aga see kõik on siiski teostatav. Tunnistan ka, et kui oled eraettevõtja ja töötadki iseenda jaoks, siis kipud pigem tegema ületunde. Kui sa aga piirad oma töötundide arvu 20le, siis oled sunnitud keskenduma samamoodi, nagu eeldab neljapäevane töönädal. Kui suunad oma tähelepanu ülesannetele, mis on tõesti tähtsad (vt järgmist punkti), saad 20 tunniga nädalas väga palju tehtud.

Kõige tähtsamad ülesanded

Tee endale iga hommik nimekiri kolmest asjast, mis on kõige olulisemad, mida sa tahad sel päeval ära teha. Vähemalt üks neist peaks olema seotud selle ühe suure eesmärgiga, mis sa endale välja oled valinud. Teised kaks võivad olla mingid asjad, mida oled edasi lükanud, või mõni suure projekti lõpetamisega seotud tegevus.

Ideaalis on need kolm asja tõepoolest väga olulised –  midagi sellist, mis toovad sulle pikaajalise tunnustuse või korraliku sissetuleku. Seejärel keskendu täiega nendele kolmele asjale, et need tõesti ka täidetud saaks. Kõige parem on see plaan panna kohe esimese asjana hommikul paberile,  enne kui muud asjad peale tulevad. Muidugi võid valida ka rohkem kui kolm olulist asja, aga mina olen leidnud, et mulle sobib just kolm.

Kogu see kribu-krabu kokku

Sageli on sul terve hunnik väiksemaid ülesandeid, mida sa pead ära tegema, aga mis pole nii tähtsad: e-kirjad, paberid, telefonikõned jms. Selle asemel et neid väikseid asju jupikaupa kogu päeva lõikes teha, mis tähendab, et need katkestavad kogu aeg su tegevust ja jahutavad su tähelepanu tähtsamatelt ülesannetelt eemale.

Kogu need väiksed asjad kokku ja tee ühekorraga mingil konkreetsel ajal ära. Koosta nendest asjadest väikene nimekiri, võta selle jaoks tunnike (või nii palju, nagu sulle sobib) ja hakka otsast pihta nii kiiresti kui võimalik, kustutades neid siis punktikaupa nimekirjast maha.

Tööta üks päev nädalas kodus

Kui sa ei suuda veenda ülemust, et ta laseks sul täisajaga kodus töötada, siis proovi jõuda kokkuleppeni ühe päeva osas. Teata talle alustuseks, et oled haige, kuid teed siiski kodus tööd. Või ütle talle, et sa tahad  järele proovida – see on kõigest üks päev nädalas,  – ja sa arvad, et see teeb sind produktiivsemaks.

Täiendav töö vabakutselisena

Mina teen seda ja teenin nii lisasissetulekuna 2000 USD kuus. See on lisatöö, mis aitab mul maksud (ja laenud) ära maksta.  Ja kui see vabakutselise töö sulle tõhus tundub, siis võid sellest lõpuks oma põhilise töö teha.

Kui sa seda teise tööna teed, siis eralda selle jaoks iga päev kindel aeg. Mina kasutan selleks varahommikuid (tõusen tunnike varem), lõunaaja, mingi osa tööajast (ülemuse loal) või õhtuid. Nii teenid sa kopsaka lisasissetuleku ja oled liikumas eraettevõtja tee poole.

Toidukotike kaasa

See ei ole muidugi midagi sellist, mis su elu totaalselt muudaks, aga mina võtan alati lõunaks midagi tööle kaasa: võileiva, eelmise päeva toidu ja mingit snäkki, näiteks puuvilju. Miks see hea on? Esiteks säästab see üsna palju raha (usu või mitte – paar tuhat aastas) ja teiseks muidugi aega. Mina kasutan selle aja vabakutselise töö peale, millest siin ülalpool juttu oli.

Vänta tööle ja tagasi

Jällegi – see ei muuda just su elu, aga kui käid kas või paar korda nädalas jalgrattaga tööl, siis hoiad kokku bensiini pealt, vähendad stressi, mida tekitavad liiklusummikud, ja teed lisaks kõigele ka trenni. Pesemisvõimalus tööl teeb asja kindlasti lihtsamaks.

Võta endale projekte, mis nõuavad tõelist professionaalsust

Kui sa täidad rutiinseid tööülesandeid, siis võid sa ju vahel ülemuselt tunnustust pälvida, kuid päris kindlasti ei vii see sind eriti kaugele ega tee sinust veel staari. Paku parem välja, et lööd vabatahtlikuna kaasa mõne suure projekti juures või paned ise käima mõne, mis teeb nime nii sulle kui su firmale.

Kui sa selliseid projekte hästi teed, siis mõjutavad need tohutult sinu edasist karjääri ja elu. Nende projektidega seotud ülesanded peavad kuuluma sinu kõige tähtsamate ülesannete hulka. Kui võtad endale suuri  projekte, siis oled ilmselt produktiivsem pool päeva töötades, selle asemel et nokitseda 10 tundi päevas ülesannete kallal, mis järgmisel nädalal kellelegi korda ei lähe.

Tee mõned asjad oma äritegevuses automaatseks

Kui sul on oma äri või sa ajad seda põhitöö kõrvalt, siis leia võimalusi, kuidas seda võimalikult palju automatiseerida. Kõike saab sisse osta, alates tootmisest kuni postituse ja reklaamini, rääkimata tellimissüsteemist.

Anna oma töötajatele volitus teatud asjade üle otsustada (teatud piirangutega, sinu kehtestatud reegleid järgides), ilma et nad peaks iga kord sinult kinnitust küsima. Nii astud sina kui pudelikael teelt kõrvale. Sina pead nüüd ainult kontrollima aeg-ajalt, et asjad jookseksid  sujuvalt ja et raha su kontole laekuks.  Mõnus!

Pane palgatõusu osa panka hoiule

Kui oled palgakõrgendust saanud (kui seda ei ole mõnda aega juhtunud, siis peaks tegema midagi, et see juhtuks, vt nt punkt 14), siis vaata, et sa kulutusi ei suurenda. Pane palgakõrgenduse osa panka hoiule (kõrge intressimääraga), tee selleks eraldi konto ja las see toimub automaatselt iga kuu. See ei tõsta küll sinu produktiivsust, kuid tugevdada kindlasti su majanduslikku stabiilsust.

Tee laud puhtaks

Segamini laud annab ehk tunnistust sinu loovast vaimust, aga minu kogemuse põhjal (olen proovinud teha tööd nii segamini laua kui puhtaga) on korras laud palju rahustavam ja aitab seega olla produktiivsem. See vähendab kogu seda visuaalset virrvarri ja laseb keskenduda käsilolevale ülesandele. Ma tean – laua korrastamine võtab tohutult aega, aga see on pingutust väärt.

Võta kõik paberid (kõik!) laua pealt ära ja pane need kirjadekasti või kausta. Nüüd hakka neid otsast süstematiseerima, üks ühe järel, algusest lõpuni. Tee nende peale sellised märkmed: säilitada, tegutseda, delegeerida, prügikasti, to-do nimekirja jne. Klammerda need ja aseta sahtlisse. Iga kord, kui sa sinna midagi lisad, korrasta samas seda sahtlit. Nüüdsest liigub kõik sinna sahtlisse ja sealt välja kirjeldatud viisil, etappide kaupa.

Jaga ülesanne osadeks

Kui mingi projekt või ülesanne tundub liialt heidutav, siis jaga see väiksemateks alamülesanneteks ja keskendu esimesele ülesandele, mille pead ära tegema. Kui sul on näiteks ülesanne “Teha uuring ja koostada aruanne“, võid sa lihtsalt otsida kolm allikat internetist. Loe need läbi ja tee märkmed.

19. Delegeeri

Saa lahti harjumuspärasest mõttest, et sa pead kõik ise ära tegema. Loobu pidevast kontrollist ja õpi teisi usaldama. Kui sa arvad, et mõni inimene ei saa mingi ülesandega hakkama, siis võta aega ja õpeta teda. Sellega säilitad tohutult aega ja hilisemat peavalu. Lisaks annad sa delegeerides teistele volitused üle, mis tähendab, et su ülesannete nimekiri muutub kõhnemaks ja sa saad keskenduda sellele, mis on tõeliselt tähtis,

20. Kustuta mõned punktid oma ülesannete nimekirjast

Sinu to do list on meetritepikkune – sa ei suuda ju eales kõike seda ära teha. Tee see poole võrra väiksemaks, tõmmates sealt maha asju, mida polegi ehk väga vaja teha, või delegeerides need teistele. Järelejäänud nimistust vali kolm kõige tähtsamat asja, mida pead täna ära tegema. Tee see endale harjumuseks, et kustutad sellest nimekirjast nii palju asju ja tegevusi kui võimalik, ja su tööelu läheb palju mõnusamaks.

21. Õhk puhtaks

Lisaks laua koristamisele eemalda ka teised segavad asjad: mõttetud e-kirjad või meeldetuletused, Twitter ja teised suhtlusvõrgustikud (lülita üldse internet välja), ka lõputud märkmed sinu ümber ja seinte peal. Pane kõrvaklapid pähe, nii segavad kolleegid sind vähem, või anna neile teada, et sa pole teatud aja jooksul kättesaadav. Nii jõuad palju rohkem päeva peale ära teha.

22. Lõpeta need koosolekud

Koosolek on üks kõige enam aega raiskav asi meie töös. Tegelikult on teemasid, mida saab kiirelt läbi arutada paari e-kirja või telefonikõnega. Kui oled juht, siis vähenda koosolekute arvu. Kui oled keskastmejuht või spetsialist, siis palu luba poole pealt ära minna väitega, et sul on vaja üks projekt ära lõpetada. Ole selle aja jooksul, mis sa oleks pidanud koosolekul istuma, eriti produktiivne ja näita pärast ülemusele, kui palju sa jõudsid ära teha.

23. e-kirjuta üks kord päevas

Ära tegele e-kirjade saatmise ja lugemisega terve päeva vältel. Pane paika kindel aeg nende jaoks, tühjenda või korrasta e-kirjakast ära ja siis rebi ennast sellest lahti (võid kasutada samu samme nagu laua koristamise juures). Kui sa terve päeva e-kirju kontrollid, paned sa ennast olukorda, kus oled pidevalt häiritud ja kõikide võimuses kohe, kui nad sulle mõne küsimuse esitavad. Sama kehtib interneti, blogide ja foorumite lugemise kohta, nagu juba ülal mainitud.

Allikas: Selle artikli kirjutas Leo Babauta külalisautorina blogi Dumb Little Man jaoks (www.dumblittleman.com),mida peab Jay White. Postitatud 14.06.2007, taasavaldatud 8.01.2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles