Toiduainetööstusel on olnud keeruline aasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Mihkel Maripuu

See aasta ei ole kodumaise toiduainetööstuse jaoks olnud mullusest kuigi parem, aasta esimese 2 kvartali müük hoopis langes 4 protsendi jagu.

Eesti Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul ootas toiduainetööstus juba eelmisel aastal kodumaise tarbimise 5-10- protsendilist tõusu, kuid kasv jäi 2010. aastal vaid 2 protsendi piiresse.

«See aasta ei ole siiani olnud eelmisest eriti parem, kuid lõplikult saame kokkuvõtteid teha ikka teades detsembrimüüke ka,» kommenteeris Potisepp tööstuse käekäiku 2011. aastal.

Aasta esimesed kaks kvartalit toiduainete müük mahuliselt hoopis langes 4 protsenti. Samas, kui käibe kohapealt näiteks selle aasta oktoobrit mullusega võrrelda, siis on kasv olnud 8 protsenti, seda ennekõike 10-protsendilise hinnatõusu tõttu.

«Toidu tarbimine on viimaste aastate jooksul nii madalale langenud, et enam hullemaks minna ei saa,» on toiduainetööstuse olukorda kommenteerinud Põltsama Felixi juht Anti Orav, märkides, et hullemad ajad peaks olema juba seljataga.

Jõulumüük on toiduainetööstuses aga hoogne. «Tundub, et inimesed ongi raha jõuludeks kogunud ja hoidnud. Tunnistust headest müükidest annab ka see fakt, et kaubanduskeskuste parklad on autosid nii täis, et vaba kohta leivaostuks raske leida, kui mitte võimatu,» nentis Potisepp.

«Seega on inimesed veidi heldemad ka kulutama. Kulutamist hoiab tagasi pigem teadmatus tuleviku kohta ja seda ei oska keegi prognoosida, milliseks üldine majanduskliima järgmisel aastal kujuneb ja teadmatus ning ebakindlus tuleviku suhtes hoiab inimesi tagasi tarbimast, pigem säästetakse ja oste tehakse ettevatlikumalt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles