ERR.ee: piimatööstus võib majanduslanguse tõttu kokku tõmbuda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad.
Lehmad. Foto: Sille Annuk.

Majanduslanguse tõttu on piimatooteid praegu raske eksportida, mistõttu võib piimatööstus saartel kokku tõmbuda; Saaremaa Piimatööstus oli sunnitud piima kokkuostuhindasid oluliselt langetama.

Siiani toodeti Eestis piima sisetarbimise vajadusest 40 protsenti rohkem, ülejääk on müüdud ekspordiks, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Saaremaa Piimatööstus on seni uue juustuliiniga tonnide kaupa suurendanud oma laoseisu, kuna juustu eksportida on praegu keeruline. Jaanuaris jääb ettevõttel üle umbes 800 tonni piima, mis veetakse mandrile, kus see lastakse teenustööna piimapulbriks töödelda.

Lähtuvalt keerulisest olukorrast langetas Saaremaa Piimatööstus ka piima kokkuostuhindasid, makstes nüüdsest sajakonnale Saaremaa Piimaühistu liikmele 3 krooni 80 senti iga piimaliitri eest, samas on Kõljala POÜ juhatuse esimehe Tõnu Posti sõnul piima omahind aga alates 4 kroonist 50 sendist.

Samas nähakse kujunenud olukorras suurt ohtu, et paljud senised tootjad võivad hakata oma piimakarja likvideerima.

Saaremaa piimatööstus ostab kuni 400 tonni piima kuus kokku ka ligi 500 Hiiumaa ja Läänemaa väiketootjalt ning neile kui Saaremaa Piimaühistu mitteliikmetele muutus jaanuarist olukord veel keerulisemaks, kuna piima kokkuostuhinda langetati 2.50-ni , millest omakorda veel arvestatakse maha transpordikulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles