Kasahhi kriis kergitas nafta hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kasahstani politsei ja naftatööliste verised kokkupõrked, mille käigus on ametlikel andmetel hukkunud 14 inimest, andsid tõuke naftahindadele.

Tegemist on kõige rängemate rahutustega Kasahstanis alates Nõukogude aegadest. Pinged on kasvanud alates suvest, kui riiklik naftafirma KazMunaigas vallandas sadu streikivaid töölisi.

Viinis baseeruva konsultatsioonifirma JBC Energy sõnutsi «muretsetakse, et naftatööliste streik võib tuua kaasa ekspordi languse Kasahstanist».

Mangistau oblastis tegutsevad välsimaised naftafirmad ei ole veel evakueerumise vajadust arutanud, kuid hoiavad olukorral valvsalt silma peal.

«Rahutused ei ole meie tööd seganud,» ütles Thomas Grondors taanlaste Maersk Oilist.

Veebruarikuised Brent nafta hinnad kerkisid eile 107,27 dollari peale barrelist ja libisesid päeva lõpuks 106,73 dollari peale, mis kokkuvõttes tähendas 3,09-dollarist tõusu.

Kasahstanist on saanud Hiina ja Euroopa jaoks võtmelise tähtsusega naftatarnija, eeloleva kümne aastaga peaks sealne tootmine oluliselt kasvama.

Läinud kümnendiga on Kasahstani naftaeksport kolmekordistunud ja oli mullu ligikaudu 1,5 miljonit barrelit päevas.

Peking, mis on investeerinud mitmesse Mangistau ja Aktöbe oblasi naftaprojekti, väljastas eile pressiteate, milles avaldab toetust Kasahhi võimude tegevusele rahutuste mahasurumisel.

«Hiina on väga mures Kasahstani märulite pärast ning toetab Kasahstani meetmeid ühiskondliku korra tagamisel, kaitsmaks elanikke ja nende vara ning säilitamaks riigi stabiilsust,» ütles Hiina välsiministeerium.

Konsultatsioonifirma Eurasia Group hoiatas aga, et kui Mangistau protestijate nõudmistele ei leita «rahuldavaid lahendusi, kasvab välismaiste projektide vastaste rünnakute risk ning siseriiklik julgeolek kannatab veelgi enam».

Turvajõud on surunud maha rahutused Zhanaozenis, kus on hektestatud 20-päevane eriolukord ja liikumiskeeld.  Mangistau oblastis on olukord aga jätkuvalt väga pingeline.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles