Põhja-Koreaga seotud räpane saladus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid kahe Korea vahelisel piiril.
Sõdurid kahe Korea vahelisel piiril. Foto: SCANPIX.

Business Insider kirjutab, et kui pea kõik inimesed loodavad näha Põhja-Korea diktatuuri langemist, ei pruugi sugugi sama soovida paljud Vaikse ookeani suurriigid, vahendab Talouselämä.

Olukord Põhja-Koreas meenutab õudusunenägu. Alatoitumuse tõttu on põhjakorealased keskmiselt 7-15 sentimeetrit lühemad oma lõunas elavatest naabritest.

Riigi rahvamajanduse ainsaks ülesandeks on rikastada ametivõime ja varustada 1,2 miljonist sõdurist koosnevat hiigelarmeed. Samas on riigi majandus viimase 40 aastaga vaid kahanenud.  

Põhja-Korea valitsus on samal ajal purustanud pea kõik kodanikuühiskonna juurde kuuluva: religiooni, pere-elu ning nii kultuurilise kui ka ajaloolise mälu.

Räpane saladus kogu asja juures on aga see, et sugugi mitte kõik Vaikse ookeani suurriigid ei soovi näha Põhja-Korea diktatuuri lagunemist.

Nimelt tabaks riigi kokkuvarisemisel piirkonda humanitaarkriis, kuna miljonid põhjakorealased suunduksid söögi- ja peavarju otsingutel nii Lõuna-Koreasse, Venemaale, Hiinasse kui Jaapanisse.

Samas poleks ükski riik huvitatud sellest, et neil tuleks hakata vastu võtma miljoneid alatoidetud ja kirjaoskamatuid põhjakorealasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles