Moody's alandas Eesti Energia krediidireitingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin
Elektriliin Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's Investor Service langetas esmaspäeval Eesti Energia krediidireitingut seniselt tasemelt A3 tasemele Baa1 ning jättis reitingu väljavaate stabiilseks.

Reitingulangetus puudutab Eesti Energia 300 miljoni euro mahus väljastatud võlakirju tähtajaga 2020. aastal kupongiga 4,5 protsenti, teatas agentuur.

Eesti Energia reitingulangetuse põhjus on finantsprofiili nõrgenemine ja äririskide tõus ettevõtte tegevuses pärast Eesti elektrituru osalist avamist. Moody'se hinnangul võivad Eesti Energia krediidimõõdikud märkimisväärselt langeda võrreldes 2010. aastaga, kuna kontserni tulud ja rahavood on surve all ulatusliku investeerimisprogrammi tõttu.

Aastatel 2011–2012 kavatseb Eesti Energia investeerida ligikaudu miljard eurot, suuremahuline investeerimisprogramm jätkub Moody'se hinnangul tõenäoliselt ka järgnevatel aastatel. Suurem osa kontserni investeeringuid keskendub «vananeva fossiilkütuse- ja CO2-intensiivse» elektritootmise uuendamisele ja laiendamisele ning põlevkiviõlitootmise laiendamisele, märgib agentuur.

«Kuigi Moody's mõistab, et osa neist investeeringutest võivad toetada omakapitalisüstid Eesti valitsuselt – nagu näitab hiljuti heakskiidu saanud Eesti riigieelarve 2012. aastaks, mis sisaldab 150 miljoni eurost omakapitali suurendamist 2012. aastal –, avaldavad suured kulutused olulist mõju kontserni finantsprofiilile,» seisab teates.

Moody's teatas septembri lõpul Eesti Energia reitingu vaatluse alla võtmisest. Ettevõtte lühiajaliste kohustuste reitingut vaatluse alla ei võetud, see oli tasemel Prime-2.

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik ütles BNS-ile, et Moody'se otsuse konkreetne mõju Eesti Energia võlakirjade tootlusele selgub lähipäevil. «Meie eelduse kohaselt on see piiratud,» ütles Kaasik.

Ta selgitas, et võlakirjade tootlus reageeris augustis, kui Standard & Poor's (S&P) langetas Eesti Energia võlakirjade reitingut. «Aga kuna täna oli S&P antud reiting Eesti Energiale madalam, siis Moody'se tulek samale tasemele on eeldatavasti väikese mõjuga, eriti kuna see on kolm kuud ette kommunikeeritud,» ütles Kaasik.

S&P alandas juulis Eesti Energia pikaajaliste võlakohustuste reitingut ühe astme võrra tasemele BBB+.

«Teoreetiliselt võib ühe astme võrra erinev reiting omada lisatoetust, aga konservatiivsed võlakirjainvestorid arvestavad rohkem madalamat reitingut,» ütles Kaasik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles