Internetti ilmus Vene protestijate omavaheline sõim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Vene protestiliikumise liidrid mässiti skandaali: Kremli-meelne veebisait riputas eile õhtul üles telefonikõned, kus viimased üksteist «kaabakateks,» «hooradeks» ja «prostituutideks» tembeldavad.

Salvestised võivad niigi killustatud protestiliikumist – mis võitleb isekeskis sama innukalt kui Kremli vastu – 24. detsembriks plaanitud suure demonstratsiooni eel veelgi rohkem lõhestada.

«Midagi sellist me ootasimegi,» ütles opositsioonirühmituse Solidaarsus liider Boriss Nemtsov, kes aitas 10. detsembril korraldada 50 000 osavõtjaga meeleavaldust valimispettuste vastu. «Nad üritavad provotseerida lõhesid [protestiliikumises], aga see ei õnnestu,» ütles ta Financial Timesile.

Nemtsovi telefonivestlused olid salvestatud ja audiofailidena üleval veebilehel Lifenews.ru, mis kuulub valdusühingule NewsMedia-Rus, mis on seotud Juri Kovaltšukiga, kes omakorda on peaminister Vladimir Putini liitlane.

«Putin ehmatas hirmsasti ära, et meil niivõrd võimas meeleavaldus õnnestus korraldada. Ning ta alustas meie vastu kuritegelikku kampaaniat,» ütles Nemtsov, süüdistades vestluste avaldamises Kremlit.

Salvestiste kõrval avaldatud loos jätab Lifenews mainimata, kuidas nende kätte sattus kuue tunni jagu Nemtsovi telefonikõnesid. Nagu näib, on salvestised tehtud enne 10. detsembri üritust, mil Nemtsov ja teine opositsiooniliider Jevgenia Tširikova olid avalikult eri meelt taktika osas.

Tširikova nõudis meeleavaldust Kremli ees ilma Moskva linnavalitsuse loata, Nemtsov aga kauples välja seadusliku ürituse Kremlist kaugemal.

Ühes vestluses süüdistas Nemtsov Tširikovat, et viimane üritas temalt kampaaniaks «raha välja pumbata», loopides teda samal ajal «poriga» väites, et ta olevat Moskva linnavõimudega ametliku meeleavalduse asjus mestis.

Ühes teises telefonikõnes, ilmselt 9. Detsembril, nimetas ta Tširikovat «hooraks või idioodiks». Üks teine helistaja ütles Nemtsovile, et Tširikova tegutseb populaarse opositsioonilise blogija Aleksei Navalnõi ülesandel, et teda «uputada».

Samas näis Tširikova olevat Nemtsovile andestanud, säutsudes eile Twitteris: «Korralikud inimesed ei kuula pealt teiste kõnesid. Ma loodan, et Boriss [Nemtsov] näeb selle sopa levitajaid varsti kohtus.»

Nemtsov ütles ühtlasi ühele identifitseerimata isikule, et seaduslikud protestid 10. detsembril on ainus viis «valgekraede» kaasamiseks, kes «on märulipolitsei kumminuiade ees surmani hirmunud».

Ta viitas sellistele demonstrantidele kui «hamstritele» ja «hirmunud pingviinidele», kes tuleksid üksnes ametlikule protestiüritusele.

Interneti vahendusel on taga kiusatud ka teisi 10. detsembri üritusel osalenuid. Pühapäeva õhtul sisenesid häkkerid tuntud kirjaniku Boriss Akunini blogisse, kes üritusel kõne pidas. Blogi tehti tühjaks, asemele jäeti ropp sõnum.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles