Tarkvara teeb hitiennustusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti teadlaste loodud tarkvara suudab ennustada laulu hitipotentsiaali, vahendab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Bristoli ülikooli teadlaste väitel suudab nende loodud uudne tarkvara ennustada, kui populaarseks mingi laul võib muutuda.

Selleks vaatlesid nad viimase poole sajandi Briti singlite Top 40 edetabeleid, eesmärgiga eristada kõige populaarsemaid laule (parim koht tabeli esiviisikus) vähem populaarsetest (parimaks jäi koht 30-40 vahemikus).

Teadlaste loodud arvutiprogramm arvestab 23 erineva muusikalise tunnusega, sealhulgas helivaljuse, tantsitavuse, harmoonilise lihtsuse, tempo, taktimõõdu, laulu pikkuse ning akordide lihtsusega.

Tarkvara kasutab laulu hitipotentsiaali arvutamiseks võrrandit, mille tulemus sõltub laulu kõlalistest tunnustest.

Viimase 50 aasta edetabelite põhjal suudab tarkvara ennustada umbes 60-protsendilise täpsusega, kas mingi laul jõuab Briti singlite Top 40 esiviisikusse või piirdub parimal juhul kohaga tabeli viimases kümnes.

«Muusikamaitse muutub aja jooksul, mistõttu peab muutuma ka laulu hitipotentsiaali arvutav võrrand. Erineval ajal võivad läbi lüüa erinevad laulud. See võib tuleneda domineeriva muusikastiili, kultuuri ja keskkonna muutumisest,» selgitas teadlasterühma juht Tijl De Bie Bristoli ülikoolist.

Uurimus tõi välja mitmed huvitavad trendid. Enne 1980ndaid aastaid ei omanud laulu hitiks muutumisel olulist tähtsust, kas selle järgi oli ka hea tantsida.

Sellest ajast alates on tantsulugudel suurem tõenäosus edetabelisse jõuda. Samuti kasvas 1970ndate lõpus järsult kõigi edetabelilugude keskmine tantsusobivus.

1980ndatel oli natukene suurem tõenäosus lööklaulustaatusse tõusta ballaadidel ja teistel aeglasematel muusikastiilidel (tempoga 70-89 lööki minutis).

Hittide ennustamiseks oli kõige keerulisem 1980. aasta ning sellele vahetult eelnenud ja järgnenud aeg. Kõige täpsemaid tulemusi andis võrrand 1990ndate esimese poole kohta ja 2000. aastast tänaseni. See viitab, et hilised 70ndad ja varajased 80ndad olid eriti loominguline ja innovaatiline aeg popmuusikas.

Kuni 90ndate algusaastateni olid tüüpilised hitid oma ajastu teistest lugudest harmooniliselt lihtsamad. Teisalt on hitid alates 90ndatest olnud sagedamini lihtsama taktimõõduga (näiteks 4/4).

Keskmiselt muutuvad kõik edetabelilood järjest valjemaks, seejuures on hitid muutunud omakorda suhteliselt valjemaks edetabelite tagumise otsa lugudest.

See on esimene uuring, mis on suutnud näidata, et laulu hitiks muutumist on võimalik ette ennustada.

Uuringu autorid on loonud ka võrgulehekülje ScoreAHit.com, kus on võimalik lähemalt tutvuda kasutatud võrrandi ja ennustustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles