Iiri majandus kukkus karmilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa lipp.
Iirimaa lipp. Foto: SCANPIX

Iirimaa majandus sooritas kolmandas kvartalis viimase kahe aasta sügavaima kukkumise, seades kahtluse alla riigi võime karmi kasinuse tingimustes taastuda.

Sisemajanduse kogutoodang (SKT) langes eelneva kvartaliga võrreldes 1,9 protsenti. Peamisteks süüdlasteks olid eratarbimise vaibumine ja investeeringute järsk vähenemine.

Tegemist on euroala kõige viletsamate kolmanda kvartali näitajatega.

Ühtlasi on see kurb kannapööre pärast teist kvartalit, mil Iirimaa oli Eesti järel paremuselt teine tegija euroalas.

Rahvamajanduse kogutoodang (RKT), mis paljude arvates annab Iiri majandusest korrektsema pildi, kuna ei võta arvesse välisfirmade kohalike tütarettevõtete poolt «väljaveetud» dividende ja kasumeid, kukkus kolmandas kvartalis 2,2 protsenti.

Kui Iiri majandus 2011. aasta esimeses pooles taas kasvuteele pöördus, tõttasid mitmed Euroopa liidrid tooma iirlasi eeskujuks kasvust kasinuse keskel.

Eurokriis ähvardab aga Iirimaa taastumise rööbastelt tõugata, tehes ühtlasi raskeks EL-IMFi abipaketi tingimuste täitmise.

Capital Economicsi analüütiku Jonathan Lyonsi sõnutsi on ülalmainitud numbrid rikkunud Iirimaa kui europerifeeria «plakatipoisi» kuvandi.

«Itaaliast kõrgemate laenukulude tõttu pole Iirimaa tulevik euroalas kaugeltki kindel,» ütles Lyons.

Bloxham Stockbrokersi analüütik Alan McQuaid ütles, et kvartalinäitajad valmistasid «ülisuure pettumuse» ning tähendavad ilmselt seda, et 2012. aasta kasvuprognoosi tuleb poole võrra vähendada, 1,1 protsendi juurest 0,5 protsendi peale.

McQuaid rõhutas siiski ka seda, et Iiri kvartalinumbrid on tihti tujukad, väljendades riigi tööstustoodangu hüplikkust, mis on tingitud rahvusvaheliste ettevõtete suurest osakaalust.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles