Lux Express kavatseb siseneda Läti siseriiklikule bussiturule

BNS
Copy
Lux Express reisibuss saabub Valga jaama.
Lux Express reisibuss saabub Valga jaama. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lux Express plaanib pooleteise aasta pärast siseneda Läti siseriiklikule bussiturule, juba praegu saab sõita Riiast Daugavpilsi läbi Põhja-Leedus asuva Biržai.

Lux Expressi juhatuse liige Janno Ritsberg rääkis teisipäevasel pressiüritusel, et kui Eesti bussiturg on liberaalne, siis Läti turg toimib hankepõhiselt ning selliselt on korraldatud nii regionaalne kui ka linnadevaheline bussiliiklus.

«Hange korraldatakse kümneks aastaks ja madalaima pakkumusega võitja saab võimaluse opereerida kümme aastat klausliga, et kui opereeritakse kahjumlikult, siis Läti riik korvab selle kahju operaatorile. See tähendab, et põhimõtteliselt ükski operaator Lätis ei ole sisuliselt huvitatud teenuse või toote arendamisest,» ütles Ritsberg.

Ritsberg märkis, et Läti uus valitsus on võtnud suuna bussituru liberaliseerimise poole. Alates 2021. aasta 1. jaanuarist avanevad tugeva rongiliiklusega suunad kommertsalustel ka bussidele, suuremalt jaolt on tegu Riia lähiümbrusega.

«Lux Expressil tekib reaalselt võimalus Läti turule siseneda umbes pooleteise aasta pärast. Me oleme oma huvi ka Läti transpordiministrile ja Läti maanteeameti direktorile kinnitanud,» ütles Ritsberg.

Selleks, et Läti turule juba praegu teenust pakkuda, avas Lux Express 19. juunist kolm väljumist päevas Tallinna-Biržai ja Biržai-Daugavpilsi liinidel. «Me leidsime võimaluse, kuidas kahe rahvusvahelise liini abil siduda ära Riia ja Daugavpils,» ütles Ritsberg ja lisas, et reisijate huvi Riia ja Daugavpilsi vahel reisimiseks on olnud suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles