Prantsusmaa: Briti reiting peaks kukkuma enne meid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsuse valitsus on pannud vaimu valmis AAA reitingu kukkumiseks. Samal ajal ründas sealse keskpanga president teravalt reitinguagentuure, mis olevat «arusaamatud ja irratsionaalsed».

Christian Noyer teatas, et Prantsuse krediidireitingu langetus poleks õigustatud – lisades, et agentuuridel tuleks alustada Suurbritannia AAA reitingu langetamisest, kus on «meist suuremad puudujäägid, rohkem võlga, kõrgem inflatsioon ja vähem kasvu ning kus krediit kokku kuivab».

«Agentuurid on, ütleme ausalt, muutunud arusaamatuks ja irratsionaalseks. Nad tulevad lagedale ähvardustega, kuigi [eurotsooni] riigid on võtnud vastu positiivseid ja tugevaid otsuseid... reitingulangetus ei ole minu meelest majanduse alustõdesid arvestades õigustatud,» ütles Noyer ajaleheintervjuus.

Õhutades veelgi aimdust, et Prantsuse AAA on samahästi kui kadunud, ütles Prantsuse peaminister François Fillon São Paulos visiidil viibides, et Pariisi ootavad ilmselt ees «edasised jõnksatused».

Peaminister oli juba neljas Prantsuse valitsuse liige, kes sel nädalal reitingulangetusest juttu tegi.

«Turgudel ja reitinguagentuuridel on oma loogika. Nende jaoks on kõik nüüd ja kohe. Tähtis pole aga mitte nende hetkeotsus, vaid strateegiline poliitiline eelarvedistsipliini kurss, mille Euroopa ja Prantsusmaa omaks on võtnud,» ütles Fillon.

Prantsusmaa on üks 15 euroala riigist, mille Standard & Poor's detsembri alguses negatiivse vaatluse alla pani. Samas on Prantsusmaa ainus «AAA maa», mida agentuur kahepallise langetusega ähvardab.

Briti reiting hetkel ohus ei ole.

S&P ütles, et otsustab oma sammud lähtuvalt Euroopa Liidu viimase tippkohtumise saavutustest või nende puudumisest. Finantsturud on reageerinud tippkohtumisele negatiivselt ning S&P rivaal Moody’s on juba kommenteerinud, et tippkohtumine ei ole eurotsooni väljavaadet parandanud.

Noyer ütles: «Ma ei tea, millega need agentuurid küll tegelevad. Nagu mina asjast aru saan, on neil õnnestunud oma kriitiliste kommentaaridega õõnestada seda positiivset meeleolu, mis turgudel päev pärast Brüsseli tippkohtumist valitses.»

President Nicolas Sarkozy paremtsentristlik valitsus on kuni käesoleva nädalani rõhutanud riigi AAA reitingu säilitamise tähtsust, tehes sellest oma keskse poliitilise eesmärgi. Alates augustist on välja käidud juba kaks kriisipaketti, et Prantsuse kasvavat riigivõlga kammitseda ja tippreitingut säilitada.

Esmaspäeval ütles aga Sarkozy ise, et AAA kaotamine poleks «ületamatu» asi – ilmselt valmistamaks avalikku arvamust reitingu langemiseks.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles