Mis temperatuuril tuleks õhksoojuspump välja lülitada?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhksoojuspump. .
Õhksoojuspump. . Foto: Liis Treimann.

Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

vahendab tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura esimeste külmade kogemusi ja arutlusi selle kohta, mis temperatuuril tuleks õhksoojuspump välja lülitada.


«Oli selle talve kõige külmem öö. Tartus näitas minu välistermomeeter -14,8 kraadi, Jõgeval aga mõõdeti -22,3 kraadi. Need on just sellised temperatuurid, mille juures tuleb teha otsus, kas õhksoojuspump sisse jätta või välja lülitada,» kirjeldab Puura.

Samas temperatuurivahemikus puudub õhksoojuspumbal Puura sõnul ka majanduslik eelis tavalise elektrikütte ees, sest temperatuuri alanedes efektiivsustegur langeb.

«Minu Arctic varustusega Fujitsu Nocria, millega kütmisel soovitatav välistemperatuur on mitte alla -20 kraadi, pidas ennast suhteliselt rahulikult üleval. Ridaelamus aga oli öösel senisest tugevam müra, ei saanud korralikult uinudagi, hommikul pea valutas,» jätkab ta.

Puura kahtlustas, et müra tekitajaks on naabrimehe teise firma õhksoojuspump, mille soovitav kasutuspiir on -15 kraadi. Õhksoojuspumba paigaldaja pidas seepeale täiesti loomulikuks, et tugeva külma käes muutuvad osad jäigemaks ning vibratsioon ja müra suurenevad.

Nii soovitab Puura olukorras, kus temperatuur võib öösel -15 kanti langeda, õhksoojuspumbad välja lülitada ning panna tugevamini sisse keskküte. See aitab tema sõnul säästa ka seadme kompressoriosa.

«Siiski pole ma kohanud ülevaateid sellest, kas külm on õhksoojuspumpasid ka ära rikkunud või töötamisiga tunduvalt lühendanud. Olen leidnud pajatuse sellest, kuidas naabrimehe undav masin magada ei lase, ning pihtimuse inimeselt, kes jäätumise vältimiseks oma ventilaatorit ja kompressorit pidevalt sooja veega üle valas ja välisosa just seetõttu üles ütles,» tõdeb Puura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles