Kattel: analüütikud teavad ammu, et ainult kärped Euroopat ei päästa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro
Euro Foto: SCANPIX

Turud ja analüütikud saavad ammu aru, et Euroopas pole tegemist üksnes võlakriisiga ning lisaks kärbetele on olukorra lahendamiseks vaja teha palju muud, ütles Tallinna tehnikaülikooli professor Rainer Kattel.

«Kõik väljaspool poliitilist mulli saavad aru, et tegemist pole ainult võlakriisiga ehk avaliku sektori võlakriisiga, et  vaja pole teha ainult kärpeplaane, vaid palju rohkem /.../ Sama moodi kõik saavad aru, et et stabiilsusmehhanism on kõigile osapooltele palju halvem lahendus, kui tugevnenud Euroopa Keskpank,» rääkis Kattel ETV saates «Foorum», vahendab ERR Uudised.

Ta märkis, et stabiilsusmehhanismi kaudu, kuhu ka Eesti on oma garantii andnud, hakkavad sakslased reaalset raha maksma, kuid kui Euroopa Keskpank hakkaks perifeeria võlakirju kokku ostma, ei maksaks tegelikult keegi nende eest midagi.

«See ongi see lahendus, millest turud ja analüütikud on tänaseks aru saanud – pange sinna stabiilsusmehhanismi triljon eurot, pole vahet, kui te ei lahenda ära konkurentsivõime probleemi perifeerias ja et perifeeria oleks võimeline sakslastele, prantslastele eksportima midagi, siis te jäätegi maksma,» arvas professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles