Eesti Pank: koondamise asemel tuleks vähendada tööaega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitaja
Keevitaja Foto: Mihkel Maripuu

Järgmisel aastal eesootav majanduse madalseis võib panna mõnedki ettevõtjad koondamisele mõtlema, Eesti Panga hinnangul võiks selle asemel hoopis ajutiselt töötajate tööaega lühendada.
 

«Tahaks nõu anda tööandjatele, et kui järgmine kriis või langus uksele koputab, ei tohiks üle reageerida,» netis Panga president Andres Lipstok ja lisas, et ülereageerimine töötajate vallandamisel võib pärssida majanduse kasvuvõimekust tulevikus, kui tuleb hakata uusi töökäsi otsima.

Eesti majandus on paremas vormis kui kolme aasta eest, vaatamata sellele on aga majanduse kasvuhoog raugemas ning ebakindlus välismajanduses suur. Eesti Pank prognoosib järgmiseks aastaks majanduskasvu järsku aeglustumist. Kui olukord pingestub veelgi, ei saa välistada ka majanduslangust.

Täna avaldatud prognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus järgmisel aastal 1,9 protsenti, mida on 2,3 protsendipunkti vähem, kui varasemad prognoosid ette nägid. Samamoodi on tublisti kärbitud ka ekspordi kasvunumbreid, kui sel aastal kasvas eksport püsihindades 23,5 protsenti, siis järgmise aasta prognoos näeb ette ainult 1,6-protsendilist kasvu.

Seni on majanduskasvu vedanud aga just ekspordi hoogne kosumine. Järgmise aasta ekspordi kasvunumbreid on kärbitud 3,1 protsendipunkti võrra.

Kui ekspordinumbrid enam ei kasva, võivad nii mõnedki tööandjad panga hinnangul hakata koondamisele mõtlema. Kui tegemist ei ole just pikemaajalise seisaku või majanduslangusega, siis ei maksaks seda panga hinnangul aga teha.

Tänase prognoosi kohaselt ennustab pank aga tööpuuduse langust ka eeloleval aastal. Kui tänavu on töötuid 12,1 siis 2012. aastal 10,4 ja 2013. aastal 9,8 protsenti tööealisest elanikkonnast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles