Arro: praegu tuleks töötajaid hoida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oodatav keskmine palgatõus.
Oodatav keskmine palgatõus. Foto: graafika: Silver Alt

Kuna iga inimese töölt lahkumisega kaasnevad lisakulutused,  tuleks ettevõtetel praegu töötajaid hoida ja samas mõelda ka järelkasvule, kinnitas ettevõtluskonsultant Tõnis Arro.

Tuleks nuputada, kuidas motiveerida inimesi paremini töötama ilma palgakulu suurendamata. Näiteks pakkuda neile arenguvõimalusi.

Arro sõnul peaksid tööandjad ausalt ütlema: olukord on praegu selline, et palka tõsta ei saa, «aga teeme midagi muud toredat». Asjatuid lootusi ei tohi töötajaile anda ega palgatõusu enneaegu lubada, pani ta südamele.

Tööandjate keskliidu tellitud palgauuringust selgus, et
lisatasudest makstakse ettevõtetes kõige rohkem seadusest tulenevalt ületundide ja öötöö eest, kuid üsna levinud on ka toetuste maksmine isiklike sündmuste puhul, nagu näiteks juubel või lapse sünd.

Individuaalset tulemustasu makstakse tavaliselt kas iga kuu, kord aastas või kvartalis. Mõnel pool on ette nähtud ka tulemustasu ettevõtte ja osakonna heade näitajate korral. Osa firmasid maksab nn lojaal­suspreemiat kas jõulude või jaanipäeva ajal.

Hüvedest ja soodustustest on esikohal ametitelefoni kasutamine, mis on tavaliselt seotud kindla töökohaga. Ametiautot kasutavad samuti kindlate ametite esindajad, aga ka juhtivad töötajad. Töölistele on sageli ette nähtud töörõivad.

Paljudes ettevõtetes kompenseeritakse kas täielikult või osaliselt osalemine sellistel ühisüritustel nagu jõulupidu või suvepäevad. Vähem hüvitatakse tööle- ja kojusõidu või sportimise kulusid.

Mitmesuguste soodustuste osa aastapalgas on suurem müügiesindajail, info- ja kommunikatsiooniala töötajail, üldsekretäridel, tippspetsialistidel ja töödejuhatajatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles