Sarkozy: AAA reiting polegi nii oluline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy
Prantsuse president Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy teatas eile, et nende kalli AAA krediidireitingu kaotsiminek polekski midagi erilist. Tegemist on kannapöördega, millest järeldatakse, et küllap see reiting siis varsti langeb.

Kolmekordse A reitingu langetamine – mis võimaldab Prantsusmaal riiklikeks kulutusteks odavalt laenuraha hankida – «oleks lihtsalt veel üks takistus, aga mitte ületamatu», ütles Sarkozy ajalehele Le Monde.

«Me võtaksime seda rahulikult ja külmavereliselt.»

Rahandusminister François Baroin, kes ütles vaid kaks nädalat tagasi, et Prantsusmaa «teeb kõik reitingulangetuse vältimiseks», ütles eile hommikul telejaamale BFM, et reitinguagentuurid on «vaid ühed paljude» häälte hulgast, mis majandusele hinnangut annavad.

Maaklerfirma Euroland Finance’i nõukogu esimees Marc Fiorentino ütles: «Valitsus on harinud prantslasi põhjalikult AAA reitingu olulisuse osas. Et see on meie rahvuslik aare ning et selle kaotamine oleks maailma lõpp. Nüüd tuleb sooritada 180-kraadine pööre.»

Sarkozy majandusjuhtimine on üks eelseisvate presidendivalimiste peamisi lahingutandreid.
Samas on Sarkozy AAA reitingu kõikumise tõttu tugeva surve all – pärast seda, kui Standard & Poor's möödunud nädalal koos Prantsusmaaga veel 14 eurotsooni riigi, kaasa arvatud Saksamaa, reitingud negatiivse vaatluse alla pani.

Eile ähvardas ka Moody's, et võib langetada mõnede Euroopa riikide kolmekordse A reitinguid.
Moody’se sammust võib välja lugeda, et Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Sarkozy tippkohtumise diil Brüsselis ei ole investorite närve sugugi rahustanud.

Sarkozy kiitis aga diili kui «otsustavat sammu Euroopa integratsiooni suunas», mis lõi tingimused kriisist väljumiseks.

Eriliselt eputas Sarkozy diili rahvusvahelise olemusega, mis oli tema nägemuses selgelt etem Saksamaa loodetud Euroopa leppe muutmisest – kuigi siis oleks leping saanud juriidilise jõu kasutada ELi institutsioone.

Sarkozy rõhutas oma nägemuse paremust: valitsustevaheline diil on demokraatlikum ega põhjusta volituste ülekandumist Brüsselisse.

«Tõsiasi, et juhtimine on nüüd riigipeade ja valitsuste õlul, kujutab endast vaieldamatut demokraatlikku progressi võrreldes varasema olukorraga, kus kõik keerles üksnes Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni ja stabiilsuspakti ümber,» ütles ta.

Küsimuse peale, kas leping jättis Britannia väljaspoole Euroopat, vastas Sarkozy: «On selge, et Euroopaid on kaks: üks tahab rohkem solidaarsust ja reegleid liikmete vahel, teine ripub aga üksnes ühisturu küljes.»

Börsiregulaatori Autorité des Marchés Financiersi juht Jean-Pierre Jouyet kahetses aga Briti otsust ja ütles, et peaminister David Cameron langes finantssektori lobitöö ohvriks.

«Muidu ikka räägiti, et Prantsuse parempoolsed on kõige lollimad maailmas» ütles ta raadiojaamale France Inter. «Aga nüüd näitas Inglise paremtiib, et ka nemad võivad olla kõige lollimad maailmas, teenides puhtalt finantsringkondade huve, mitte rahvuslikke huve. Sellest on kahju, kuna me vajame Euroopas oma Briti sõpru.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles