Häkkerid ründavad maailma energiasektorit kontrollivaid servereid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatform Norra ranniku vetes
Naftaplatform Norra ranniku vetes Foto: SCANPIX

Häkkerid ründavad maailma energiasektorit kontrollivaid servereid ja tekitavad ohu, et naftarnetes võivad tekkida häired.

Naftafirmade juhid kinnitavad, et rünnakud üha sagenevad ja on hoolikalt kavandatud.

Euroopa suurima naftafirma Shell IT-juht Ludolf Lühmann hoiatas Dohas peetud õlikongressil, et nende rünnakute tagajärjel võib väheneda naftatoodang, tekkida tulekahjusid, saada inimesi surma ning keskkond võib väga ohtlikult saastuda.

Arvutid kontrollivad peaaegu kogu maailma energia tootmist ja jaotamist võrkudes, mis muutuvad üha haavatavamaks küberrünnakutele.

«Meie IT-süsteemidele kasvavad rünnakud ja nende taga on nii kriminaalid kui kommertshuvid. Osa rünnakuid on selge kommertshuviga, keskendudes uurimistööle ja tootearendusele, et saada konkurentsieeliseid,»selgitas ekspert.

Ta mainis viirust Stuxnet, mis avastati 2010. aastal ja mis oli esimene tõeline katse mõjutada protsesside kontrollimist.

Lühmann selgitas, et häkkerite rünnakud võivad kesta õige kaua ja selle käigus koguvad nad vaikselt kuude kaupa infot enne kui ründavad mõne firma kindlaid operatsioone, kasutades seejuures kogutud infot.

Oktoobris avaldas tarkvara turvasüsteemide tootja Symantec Corp ülevate salapärasest viirusest Duqu, mis on loodud info kogumiseks enne küberrünnaku algatamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles