Koppel: igaüks, kel mõistus peas, teeb kõik euro päästmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuna euroala lagunemine oleks väga kulukas ja laastaks maailma majandust, tehakse tänasel päeval kõik ühisraha püsima jäämiseks. Sestap ei maksa SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnutsi euro kadumist esialgu kuigi tõsiselt võtta.

«Mina julgen tänasel päeval väita, et igasugune eurotsooni lagunemine oleks niivõrd kallis ja dramaatiliste tagajärgedega sündmus, et igaüks, ka poliitik, kelle peas mingigi ajutegevus aset leiab, teeb kõik selleks, et sellise stsenaariumi realiseerumist vältida,» rääkis Koppel

Kuigi euroala lagunemine ei ole võimatu, tooks see kaasa üleilmse majanduslanguse ning seda ei ole kellelegi vaja.

«Ma kordan veel, euro püsimine on odavam valik/lahendus, kui ükskõik milline muu. Ja selle juures, lubage mainida, mulle isegi mitte ei meeldi see algusest peale vigane valuutaeksperiment,» lisas ta.

Euro loomisel tehti Koppeli kinnitusel poliitilistel põhjustel mugavusest palju vigu. Esiteks said euro riigid, kes seda väärt ei olnud. Teiseks puudub euroalal selge raamistik tasakaalustamatustega tegelemiseks. Kolmandaks on suudetud süsteemi sisse ehitada suisa uskumatu paindumatus.

Ka on enamuses euroalast ammendunud sisemised kasvuallikad. Kõik see nõuab parandamist ja sellega tegeletakse.

Ka edaspidi jätkub probleemide lahendamine tema kinnitusel sarnaste stsenaariumit järgi. kui turud ajavad Itaalia ja Hispaania võlakirjade intressid liiga kõrgeks ehk olukorra liiga teravaks, tehakse jälle üks tippkohtumine ja mõni samm ülaltoodud euro vigade parandamiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles