Poola külmutas osaluse Leedu tuumajaama projektis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetu valitsusele tutvustatakse tuumajaama projekti.
Leetu valitsusele tutvustatakse tuumajaama projekti. Foto: Raigo Pajula

Poola on otsustanud külmutada oma osaluse nelja riigi projektis, mille eesmärgiks on ehitada tuumajaam Leedusse, teatas energiagrupp PGE reedel.

«Võttes arvesse tingimusi, mis on osutunud praegusel hetkel vastuvõetamatuks, ning meie grupi teisi võtmeprojekte, oleme otsustanud külmutada oma osaluse selles projektis enne mis tahes ametlike kohustuste võtmist,» teatas ettevõte juht Tomasz Zadroga.

Pressiteates kinnitatakse samuti, et ettevõte on lõpetanud läbirääkimised Venemaa energiagrupiga Inter RAO võimaluse üle osta elektrienergiat Venemaa Kaliningradi oblastist.

Poola kavatseb ise hakata ehitama uut tuumajaama – PGE kavatseb 20 kuu jooksul valida uuele jaamale tehnoloogia, selle tarnija ja ehitamise koha.

Meedia teatel võivad PGE tellimusele pretendeerida Hitachi-GE, Vene riigifirma Rosatom, mis rajab tuumajaama ka Kaliningradi oblastisse, samuti Kanada, USA ja Lõuna-Korea kontsernid. PGE hinnangul läheb tuumajaam maksma 35 miljardit zlotti (7,8 miljardit eurot).

Leedu peab praegu kõnelusi ettevõttega Hitachi-GE Nuclear Energy investeeringutest Leedusse plaanitavasse Visaginase tuumajaama. Valitsus loodab, et kontsessioonileping ja aktsionäride leping allkirjastatakse tuleva aasta algul.

Arvestuste kohaselt läheb tuumajaam maksma umbes viis miljardit litti (1,5 miljardit eurot), see peaks valmima 2020. aastaks.

Leedu energeetikaminister Arvydas Sekmokas kinnitas reedel, et Poola samm Leedu otsust tuumajaam rajada ei mõjuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles