Testid paljastasid Saksa pankade sandi seisu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Commerzbank
Commerzbank Foto: SCANPIX

Saksa Commerzbank seisab Euroopa Pangandusjärelevalve (EBA) stressitestide valguses silmitsi riigistamisega, Saksamaa pangandussektori kapitalipuudujääk osutus arvatust ligi kolm korda suuremaks.

Stressitestid, mis lükkasid Euroopa panganduse puudujäägi oktoobrikuise 106 miljardi euro pealt 115 miljardi euro tasemele, osutavad sellele, et Commerzbank peab kasvatama omakapitali 5,3 miljardi euro jagu, et vastata 2012. aasta juuniks EBA poolt nõutud 9-protsendilisele omakapitali määrale.

Saksa pankade kapitalipuudujääk tervikuna hüppas 5,2 miljardi euro juurest 13,1 miljardi euro tasemele.

Saksa pangandusliit teatas selle peale, et EBA on «kaotanud usaldusväärsuse».
Commerzbanki aktsiad kukkusid uudise tõttu börsipäeva lõpuks 11 protsenti.

EBA lähtub testide puhul põhimõttest, et pankade portfellides olevaid riskantsete euroala perifeeriate võlakirju tuleb hinnata lähtuvalt nende turuväärtusest.

Paljud pangad on sellistest võlakirjadest aktiivselt vabaneda üritanud.

Seetõttu osutus Prantsuse pankade kapitalipuudujääk varasemast 1,5 miljardi euro võrra väiksemaks, ligi 1 miljardi euro võrra kahanes ka Portugali pankade puudujääk.

Belgias, mis on koduks kokkuvarisenud Dexia pangale, kasvas pangandussetori puudujääk aga enam kui 2 miljardi euro jagu.

Üksikute pankade arvestuses haigutab kõige suurem kapitaliauk Hispaania Santanderis: vajaka on 15 miljardit eurot. Seda vaatamata juba rakendatud meetmetele – pank on muuhulgas müünud varasid Ladina-Ameerikas ning üritanud parandada omakapitali ja võla suhet.

Samas aga on Commerzbank, kus Saksa valitsus juba niigi vähemusosalust omab, siiski kõige hapramas seisus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles