ELi leppe muutmise kokkulepe jäi sündimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

27 Euroopa Liidu liikmesriigi liidritel ei õnnestunud jõuda kokkuleppele ELi lepete muutmises. Seetõttu otsustati sõlmida karmimate eelarvereeglite kehtestamiseks uus valitsustevaheline lepe, mis hõlmab 23 bloki liiget ja tuleb ilmselt hambutum.

Vaatamata lahkmeelele – mis jätab uuest paktist kõrvale Suurbritannia ja Ungari, kusjuures Tšehhi Vabariik ja Rootsi alles kaaluvad osalemist – tegi oma heakskiitva peanoogutuse Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.

Draghi nõusolek on paljude arvates võtmelise tähtsusega, kuna lubab eeldada EKP jõulisemat sekkumist euroala võlakirjaturgudele.

«Sellest tuleb hea alus eelarvekokkuleppele ja tugevamale distsipliinile euroala majanduspoliitikas,» ütles Draghi kella 5 paiku hommikul (kohaliku aja järgi), kui koosolek viimaks lõppema hakkas.

Briti peaminister David Cameron ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy ragistasid piike Briti nõudmiste pärast, et uus lepe peaks igal juhul sisaldama tagatisi Londonile kui finantskeskusele.
Tüli kestis kogu öö ning põhjustas üha enam pessimismi Brüsselisse kriisiga võitlema kogunenud liidrite südametes.

Sarkozy ütles hiljem, et Cameron esitas «vastuvõetamatuid» nõudmisi erandite tegemiseks vastutasuks finantsreeglite komplektiga ühinemise eest.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso väljendas kahetsust üksmeele puudumise üle.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles