Eesti võtab esimese riigina kasutusele GuardTime’i ajatemplid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti on esimene riik, mis hakkab kasutama Eesti teadlaste Ahto Buldase ja Märt Saarepera välja töötatud digitaalse ajatempli tehnoloogiat GuardTime.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ning ajatempliteenust pakkuv ettevõte GuardTime allkirjastasid koostöömemorandumi, mille kohaselt hakatakse välja töötama võimalusi ajatemplite kasutuselevõtmiseks e-riigi infosüsteemides, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

GuardTime pakub matemaatilistel alustel põhinevat ajatempliteenust, millega on võimalik tõendada dokumentide ja andmete autentsust. GuardTime Eesti tegevjuht Raul Vahisalu sõnul on ajatempli muukimine matemaatiliselt võimatu, sellega allkirjastatud dokumente ei saa võltsida ega omaniku teadmata muuta.

«Seetõttu on see sobilik moodus andmete kaitsmiseks just riigile, kes peab ühest küljest andmeid turvama, teisalt need aga kodanikele kättesaadavaks muutma,» lisas Vahisalu. Ajatemplit kasutavad nii Eesti kui välisriikide ettevõtted, kuid Eesti on esimene, kes selle ka riigisektoris kasutusele võtab, rõhutatakse pressiteates.

Esimese riigiasutusena on asunud GuardTime’i ajatempli tehnoloogia kasutuselevõttu ette valmistama Rahvusarhiiv. «Pikaajalise säilitamise juures on autentsuse tagamine üks olulisemaid küsimusi,» ütles Rahvusarhiivi digitaalarhiivi büroo juhataja Lauri Leht.

Ta selgitas, et ajatempli kasutamine digitaalsete dokumentide vastuvõtmisel ja digiarhiivi sisemistes toimingutes annab objektiivse tõestuse, et faile ei ole pärast toiminguid muudetud.

GuardTime’i ajatemplit on võimalik kontrollida Äripäevas ja Financial Times’is ilmuva publikatsiooni abil. Eestis kasutab GuardTime’i teenust näiteks SEB pank.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles