Tallinna Sadam ja Elering alustavad LNG terminali ettevalmistamist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi.
Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

Riigile kuuluvad ettevõtted Tallinna Sadam ja Elering teatasid, et sõlmisid koostöölepingu LNG terminali rajamise ettevalmistamiseks.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on LNG terminaliga seonduv Eesti riigi jaoks üks peamisi küsimusi energia varustuskindluse tagamisel, samuti gaasiturust toimiva konkurentsituru kujundamisel.

«Pöyry koostatud gaasituru arendamise raport leiab üheselt, et turul vaba konkurentsi tekitamiseks on gaasivõrgu omandilise eraldamise kõrval üheks olulisemaks tingimuseks alternatiivse gaasitarne ahela ja tarnijate ligipääs Eesti turule. See on tänastes oludes võimalik kõige reaalsemalt läbi veeldatud maagaasi terminali rajamise,» lausus Veskimägi.

Tallinna Sadama kommertsjuht Erik Ringmaa sõnas, et sadam on uurinud LNG terminali rajamise võimalusi Muugale või Paldiski Lõunasadamasse ja senised uuringud näitavad, et terminali parimaks asukohaks on Muuga sadama idaosa.

«Tulenevalt keskkonnanõuete karmistumisest laevanduses alates 2015. aastast, näeme ette LNG nõudluse teket laevanduses. Tallinna Sadam on üks tihedaima liiklusega sadamaid Läänemerel ning arusaadavalt tuleb meil oma positsiooni hoidmiseks luua ka LNG punkerdamise võimalused,» ütles Ringmaa, kelle sõnul loodavad nad kahe projekti - LNG punkerdamise ja LNG regionaalse terminali ühendamisest saavutada olulist sünergiat.

Nii Elering kui Tallinna Sadam otsivad võimalusi terminali rajamise kaasrahastamiseks Euroopa Liidu eelarvest ja valmistavad projekti ette lähtuvalt sellistele projektidele seatud kriteeriumidest. Samuti deklareerivad ettevõtted valmisolekut kaasata vajadusel projekti arendamisesse kolmandaid partnereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles