Rahandusministeerium: esmalt peab kodulaenu omanik pangaga rääkima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rahandusministri nõunik Rein Järvelill ütles kodulaenu intressipuhkuse riikliku toetamise idee selgituseks, et hättasattunutel tuleb esmast lahendust otsida ikkagi pangas.


Selleks on Järvelille sõnul erinevaid võimalusi maksepuhkuste ja uutel tingimustel lepingute sõlmimise näol kuni täieliku ajutise maksepuhkuseni välja. Ta lisas, et rahandusminister tahab lähiajal nende küsimuste arutamiseks kohtuda Eesti pangajuhtidega.

Lisaks sellele näeb ministeerium ette ka riikliku toetusskeemi rakendamist. Sellist toetusskeemi on juba pikemat aega Kredexis arutatud ja seda on tutvustatud ka parlamendierakondadele.

Toetusskeem käivituks läbi Kredexi juhul, kui pank on andnud eluasemelaenu võtjale maksepuhkust põhimaksetes. Toetuse näol oleks tegemist sisuliselt riigipoolse laenuga maksepuhkuse ajal intressimaksete tasumiseks. Vahendid toetusskeemi jaoks eraldatakse kas riigi laenuna Kredexile või siis riigieelarvelise eraldisena.

Meede on mõeldud lastega perede aitamiseks, et nad ei osutuks tänavale tõstetuks. Samas tõdes Järvelill, et kaudselt kandub selline krediidiabi edasi ka pangandusse ja sealt edasi reaalmajandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles