Jõulud teevad Hiinas ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine jõuluvana
Lumine jõuluvana Foto: AFP/SCANPIXS

Hiina jõuluehetetööstus võidutseb tänu kodumaisele buumile Euroopa ja Ameerika külmunud majanduste üle – toodang on kohalike turundajate seas üha populaarsem

Ajal, mil Hiina tootmisaktiivsus esmakordselt kolme aasta jooksul langema on hakanud, naudib kaunistustetööstus tugevat müüki. Ning uusi tootjaid tuleb murdu juurde.

Idapoolse Zhejiangi provintsi Yiwu linnas, mis väidab end olevat maailma jõuluehete pealinn, on eksport üleval 10 protsenti. Mõned tootjad on aga kandnud ette ajaloo parimad müügitulemused üldse.

Viimase kolme aastaga on jõuluehete tootjate arv Yiwus kasvanud 80 juurest 600 peale.

«Jõulud on nagu Hiina uusaasta: isegi vaesed peavad seda tähistama,» ütles Yiwu jõulutoodete liidu juht Chen Jinlin. «Hotellid, lasteaiad, koolid, kaubamajad – kõik on jõuluehtes.»

«Nüüd kui pärast 1980. ja 1990. aastaid sündinud lapsed on suureks sirgunud, kasvab jõulukultuuri mõju jõudsalt,» ütles Jinlin.

Zhang Lanfang Yihangi käsitöötoodete tehasest kurdab, et jõuluaeg on nii kibekiire, et «pole aega isegi tassikest teed juua».

«Finantskriis minu müüki mõjutanud ei ole,» ütles Zhang.

Kuna ekspordikasumid on aga kasvava konkurentsi ja jüaani kallinemise tõttu löögi all, rõhuvad ärimehed nagu Gong Yuequan üha enam kodumaisele müügile ja innovatsioonile.

Gong, kunsti- ja käsitöökaupade firma Zhejiang Youlide juhatuse esimees, ütleb, et kodumaised ostjad tahavad ekstravagantsemaid – ja kallimaid – jõuluasju, kui välismaalased, kuna peamiselt kasutatakse neid turunduseks nii kaubakeskustes, restoranides, hotellides kui kontorihoonetes.

Kuna Yiwus valitseb tööjõupuudus, tellib Youlide käsitöö väljastpoolt, väikestest töökodadest. Ühtlasi värbab firma disainereid, kes üritavad tulla välja loominguliste ehetega, kombineerides ida ja läänt.

Nii näiteks on saadaval Hiina maaomaniku traditsioonilises brokaatkostüümis  jõuluvanad. Või näiteks 6-meetrine puu, mida on vastavalt vajadusele võimalik kaunistada jõuluehete või siis Hiina uusaasta linnupuurikestega.

«Koduturg on kasumlikum,» lisas Gong. «Välismaalased teavad, kui palju need asjad maksma peaksid, aga kodumaised ostjad on alles hiljuti jõule tähistama hakanud ja neil pole aimugi.»

Yiwu tähistab jõule hiinapäraselt ja on veendunud, et maailma parimad jõulud tulevad just nende linnas.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles