Liibüa lahendaks 20 triljoni dollariga kliima soojenemise

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa kuningriigi lipp, mille Gaddafi vastu üles tõusnud liibüalased võtsid taas kasutusele veebruaris 2011.
Liibüa kuningriigi lipp, mille Gaddafi vastu üles tõusnud liibüalased võtsid taas kasutusele veebruaris 2011. Foto: SCANPIX

Liibüa uus üleminekuvalitsus vannutati ametisse vaid neli päeva enne seda, kui ÜRO kliimakoosolek esmaspäeval Durbanis lahti läks.

See aga ei takistanud neid läkitamast kohale 6-liikmelist delegatsiooni, kes räägib igaühele, kes kuulata viitsib, Liibüa 20 triljoni dollari plaanist päästa maailm kliima soojenemise käest.

«Maailma abiga tegime me võimatut: saime lahti Gaddafist. Ja nüüd taas: maailma abiga teeme me taas võimatut ning ründame globaalset soojenemist,» ütles delegatsiooni juht Muftah Elarbash.

Elarbash on Tripolis baseeruv keskkonnanõustaja. Tema visiitkaardilt vastu vaatav sõnum on suhteliselt ambitsioonikas: «kliimamuutuste juhtimise ja ümberpööramise ekspert».

«Liibüa Kliimamuutuste Initsiatiiv», mida Elarbash Durbanisse reklaamima on tulnud, kujutaks endast tosinate hiiglaslike kasvuhoone moodi ehitiste püstitamist Sahara ja Araabia kõrbetesse, kõik kuni 15 kilomeetrise läbimõõduga.

Kasvumajad imeksid sisse õhku. Seejärel see õhk kuumeneks, millele järgneks kuuma õhu tohutu kiirusega väljapaiskumine ventiiltornide kaudu.

Niiviisi saaks «päevavalguse stabiilseteks tuulteks muuta», ütles Elarbash. Tuul paneks käima hulgaliselt turbiine, mis genereeriksid tohutu globaalse ühendusvõrgu abil niivõrd palju energiat, et maailm vabaneks traditsiooniliste fossiilkütuste sõltuvusest.

Ei Elarbash ega tema asetäitja dr Abdulhafed Jaber (Liibüa välisministeeriumi koolitusjuht) ei kujuta ette midagi nii mõtlematut, nagu Liibüa oma naftavarute pumpamisest loobumine, mida enne mässu ammutati maapõuest 1,6 miljonit barrelit päevas.

«Naftatuluga me genereerime raha taastuvenergia projekti tarvis,» ütles Elarbash.

Aga ta möönis, et plaaniks vajalike triljonite leidmine peab olema «globaalne ettevõtmine».

Mõlema mehe  jaoks on konverentsil osalemine tohutu muutus pärast Muammer Gaddafi kukutamisega lõppenud ülestõusu.

Mõlemal olid pojad, kes võitlesid Gaddafi režiimi vastu.

Dr Jaberi poeg võeti sõja alguses kinni ja mõisteti surma poomise läbi – vaid paar päeva enne seda, kui Tripoli augusti lõpus langes. Mõlemad pojad jäid ellu. Kumbki isa ei usu, et nende päikesetuulte projekt kolonel Gaddafi ajal läbi oleks läinud.

«Gaddafit sellised asjad ei huvitanud,» ütles Elarbash. Ta olevat üritanud oma kava ka enne sõda selgitada, kuid tulutult. «Sest ma keeldusin koostööst Gaddafi valitsusega.»

Kas nüüd lõpuks huvi tuntakse, pole veel selge. Elarbash ütles, et «Saksamaa on üsna huvitatud».

Pärast eile õhtust esitlust suures saalis, kus kuulajaid oli hõredalt, jäi aga õhku pigem palju küsimusi.

«Meil on vaja palju palju selgitusi,» ütles üks 11 loengut kuulanud inimesest, Egiptuse ametnik Elsayed Sabry.

«Poliitilisest aspektist: kes selle projekti kinni maksab ja kuidas on teostatavusuuringuga? Kas seda on varem tehtud? Ja tehnilisest vaatevinklist, kuna ma olen insener, on meil vaja rohkem detaile selle projekti teadusliku poole kohta.»

Elarbash kinnitas, et projekt põhineb «tõestatud tehnoloogial» ning et seda on Hispaanias juba edukalt katsetatud.

Aga nagu meid ümbritsenud pingelised ja närvesöövad kliimaläbirääkimised näitasid, ei käi need asjad kiiresti – eriti kui arve tuleb üle 20 triljoni dollari.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles