Klaas: riik ei saa kodulaenu võtnuid teistele kodanikele eelistada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul tekitab rahandusministri pakutud idee kodulaenuga hättasattunud inimeste abistamisest palju küsimusi, millest üks on - kuidas kõiki kodanikke võrdselt kohelda.


Klaas ütles, et majanduskomisjon pole asja veel arutanud, kuid temal tekitab rahandusminister Ivari Padari eile väljakäidud mõte hädaliste abistamiseks neile intressipuhkuse võimaldamisega (esialgu) riigi kulul palju küsimusi.

Neist olulisim on, et riik peab kõiki oma kodanikke võrdselt kohtlema. «Kui riik tuleb kellelegi appi, siis peaks ka selge olema, mis on raskuste tekkimise objektiivsed ja millised subjektiivsed põhjused. Mil määral on olukord tingitud üldistest majandusraskustest ja kus on inimene ise endale ülemääraseid laenukohustusi võtnud.»

Üksikisiku vastutusest ei saa tema sõnul kuidagi mööda hiilida, antud juhul tahetakse seda aga veel tagantjärele vähendada. «Oleme ju kõik võtnud laenu arusaamisega, et see tuleb tagasi maksta,» lausu Klaas. «Ja mis juhtub nende laenukohustustega siis, kui inimene satub püsivatesse raskustesse ega suuda kunagi seda laenu tagasi maksta?»

Ta küsis ka, et kes on see tark otsustama, kes vajab abi ja kes mitte. Suurem osa laenuvõtjaid on ju kõrgepalgalised, sest vähekindlustatud pole saanudki laenu võtta, kuna pole vastanud panga esitatud tingimustele. Lisaks on neid, kes pole teadlikult laenu võtnud ja elanud hambad ristis vanal elamispinnal. Kolmanda kategooria moodustavad inimesed, kes laenanud eraisikuilt. Kuidas neid abistada?

Klaasi sõnul on praeguses olukorras raske ka abistamiseks vajalikku raha leida. «Ega riigil ei kasva see raha puu otsa, ta peab selle oma kodanike abiga teenima, mis tähendab, et vähestele tehtud soodustuse maksame kaudselt kinni meie kõik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles