Autotootjate juhid ja Euroopa Liit otsivad lahendust ületootmisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat Freemont
Fiat Freemont Foto: SCANPIX

Euroopa autotootjate juhid peavad täna Euroopa Liiduga arutelu, kuidas läheneda ületootmise probleemile ning millised on autotööstuse väljavaated.

Osalejateks on Fiat kontserni juht Sergio Marchionne, Fordi Euroopa juht Stephen Odell, Daimleri juht Dieter Zetsche ja PSA/Peugeot-Citroën juht Philippe Varin, kirjutab Whatcar.

Euroopas on probleemiks kasvav arv müümata autosid, sest autotehased toodavad hoolimata müügiedu langusest ja riikide võlakriisi kartusest endiselt täismahus. Järgmisel aastal võib ületootmine kasvada 41 protsendi ehk 2,92 miljoni autoni, sellised numbrid on välja pakkunud IHS Automotive.

Nõudlus Euroopa turul võib 2012. aastal langeda viiendat aastat järjest ning seda 12,9 miljoni autoni, mida on 1 protsent vähem tänavusest aastast ja 17 protsenti 2007. aastast. Järgmise aasta prognoositav tootmismaht on 16,4 miljonit autot.

Fiat on plaanimas Sitsiilia Termini Imerese tehase sulgemist ja möödunud aastal sulges General Motors Opeli tehase Antwerpenis, see oli esimene kord tehas sulgeda alates 2006. aastast. Ford plaanib järgmisel aastal Valencia tehases ajutiselt vähendada tööliste arvu 4000 võrra.

Renault on teatanud 2 295 töölise ajutisest kõrvaldamisest Valladolidi tehases ja seda kuni 29 päevaks, samuti loobutakse jaanuaris Palencia tehase öisest vahetusest. PSA peatab sel kuul 13 päevaks ajutiselt Sochaux' ja Mulhouse tehased.

Kuid kas see on piisav? Eks see selgub arutelu käigus, kuid suure tõenäosusega on oodata tootmismahu ja tööjõu vähendamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles