Enamik isamaaliitlaste korterisse registreeritud ärimeestest on elamisloa saanud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne.
Indrek Raudne. Foto: Peeter Langovits

Politsei- ja piirivalveameti välismaalaste talituse juhataja Liis Valki sõnul pole osa Indrek Raudsele, Siim Kabritsale ja Nikolai Stelmachile kuuluvasse korterisse registreeritud ettevõtete omanikud ja juhid Eesti elamisluba taotlenud, kuid enamusele on see siiski väljastatud.

«PPA kontrollib hetkel Eesti Ekspressi artiklis loetletud välismaalaste elamisloa taotlusi – hinnanguliselt võib öelda, et enamikule nimekirjas olevatest inimestest on elamisluba väljastatud, kuid nimistus leidub ka isikuid, kes pole PPA-le elamisloa taotlust esitanudki,» sõnas Valk.

Viimase sõnul pole Kooli 1/3 siinkohal sugugi ainus aadress, kuhu mitmeid ettevõtteid registreeritud. Selliseid populaarsed aadresse on Valki kinnitusel veel ning need olevat järelkontrollis PPA teravdatud tähelepanu all.

Et Eestis elamisluba saada, peab ettevõtluseks elamisluba taotlev isik tõendama Eestisse investeeritud kapitali ja põhjendama, kuidas tema Eestisse asumine aitab meie riigi ettevõtlust arendada, sealhulgas esitades vastava äriplaani. Küsimusele, kuidas mainitud 147 inimest Eestile kasulikud olnud on, Valk ei vastanud.

«Kuid ei ole kohustust, et antud ettevõte peab olema varem tegutsenud. Viimastel aastatel taotletaksegi reeglina elamisluba just äsja loodud ettevõtete puhul,» täpsustas Valk.

Alles alustanud ettevõtete puhul saab amet teostada järelkontrolli ning kui ettevõte pole lubatud äritegevust alustanud, on see võimalik alus keeldumaks elamisloa pikendamisest või elamisloa tühistamiseks.

«Eeskätt võtamegi järelkontrollis luubi alla just ettevõtted, mis on registreeritud hulgakaupa samale aadressile, sest kuigi selline käitumine ei pruugi tähendada, et antud ettevõtted reaalselt majandustegevust ei alusta, on see terve mõistuse seisukohalt siiski üks võimalik häirekell, et teostada täiendavat järelkontrolli.» Pärimisele, kas terve mõistus Kooli1/3 puhul häirekella ei löönud, vastas Valk, et praegu toimubki nende inimeste järelkontroll.

Elamisluba töötamiseks väljastatakse kuni 2 aastaks, elamisluba ettevõtluseks 5 aastaks.

Sel aastal on PPAs registreeritud 184 ettevõtluse jaoks tähtajalise elamisloa taotlust, positiivseid otsuseid on sel alusel tehtud 141.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles