Ettevõtjad: meie ei tahtnud ärimeeste kvoodikasvatust

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Liis Treimann

Juhtivad ettevõtjate katusorganisatsioonid väidavad, et ei ole taotlelnud majandusministeeriumilt seda, et ettevõtjate elamisloakvooti suurendataks töötajate kvoodi arvelt, kuigi minister meedias ebamääraselt nende suunas viitas.

Seda, et nad proportsioonide muutmist pole soovinud, kinnitasid nii kaubandus-tööstuskoja direktor Mait Palts, tööandjate keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse liige Maria Alajõe.

Majandusminister Juhan Parts väidab nimelt tänases Eesti Päevalehes, et ettevõtjate kvoodiosa suurendamise taga olid tõenäoliselt ettevõtjate ja tööandjate mured ja palved, sama ministeerium asekantsler Ahti Kuningas lisas, et kvoodiosa suurendamise eesmärk oli tagada, et lisaks kahtlastele ärimeestele saaks vastu võtta ka ausaid.

Nii Palts kui Kriis rääkisid Postimehele, et on kutsunud tõepoolest üles tõstma üldist elamisloakvooti, kuid kindlasti ei ole nad rääkinud sellest, et ettevõtjate osa üldkvoodis suurendataks töötajate arvelt.

«Me ei ole küll kuskil väljendanud, et oleksime nõustunud seda tööjõu arvelt tegema,» rõhutas Kriis.

Paltsu sõnul küsis siseministeerium augustis neilt seoses üldkvoodi täitumisega neli kuud enne aasta lõppu seisukohta ning siis nad teatasidki, et limiiti (toona 1008) võiks suurendada.

«Kuna piirarv oli kehtestatud ühtne kõigile (nii keevitajad kui juhid), siis oleks selle täitumine juba 4 kuud enne aasta lõppu, tekitanud olukorra, kus elamisloaga pikemaks ajaks oskustöölisi Eestisse enam tuua ei oleks saanud,» põhjendas ta.

Palts viitas, et keegi ei olnud selleks hetkeks ka analüüsinud, miks piirarv nii kiiresti täitus, et kas selle põhjusi tuleks hoopis seadusi muutes ravida.

Tema sõnul on kaubandus-tööstuskoda muretsenud selle üle, kuidas seada elamisloa andmisele karmimad kriteeriumid, et vastu saaks võetud eelkõige need inimesed, kellest Eestil enim kasu.

Palts tõi välja, et nende poole on ettevõtjad pöördunud sooviga suurendada oskustööliste kvooti, kuid viimasel ajal mitte kordagi seoses sellega, et juhtorganite liikmetele elamislube ei saa.

Kolmapäevane «Pealtnägija» paljastas, et IRLiga seotud ärimehed-poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach aitavad Vene miljonäridel saada siin ettevõtluse ajamise sildi all elamislubasid, mis võimaldavad neil vabalt Euroopa Liidus ringi reisida.

Täna meediale edastatud õiendis täpsustas majandusministeerium, et ettevõtjate osakaalu tõstmist kogukvoodis ei taodelnud juhtivad ja pikka aega tegutsenud ettevõtjate esindusorganisatsioonid, nagu ülal mainitud, vaid teenusmajanduskoda ja MTÜ Finance Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles