Clinton hoiatab Hiina abi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Rodham Clinton.
Hillary Rodham Clinton. Foto: SCANPIX

Birmas kahepäevasel visiidil viibinud USA välisminister Hillary Clinton pani arengumaadele tungivalt südamele käituda Hiinalt ja teistelt uutelt annetajatelt abi vastu võttes «tarkade ostlejatena».

Clinton hoiatas, et võimsad tärkavad turud võivad olla rohkem huvitatud loodusvarade ekspluateerimisest, kui tõelise arengu edendamisest.

«Olge ettevaatlikud annetajatega, keda huvitavad peamiselt teie ressursid, mitte teie areng,» ütles ta.

«Saadud raha võib küll aidata teil täita lühiajalisi eelarveauke, kuid me oleme korduvalt näinud, et sellised kiired süstid ei anna jätkusuutlikke tulemusi.»

Clinton hoidus küll ühtegi riiki nimepidi nimetamast, kuid Birma majanduse suurim toetaja on Hiina.

Birma autoritaarne valitsus on viimasel ajal algatanud mitmeid reforme. Clintoni sõnutsi üritas ta oma visiidiga «testida valitsuse tõelisi kavatsusi», pakkudes ühtlasi vastukaalu Hiina kasvavale mõjule selles isoleeritud 60 miljoni elanikuga riigis.

Clinton survestab Birma valitsust vabastama rohkem poliitvange ning tegema lõppu pikaleveninud etnilistele konfliktidele – kui riik soovib, et lääs hakkaks majandussanktsioone leevendama.

«Sedamööda, kuidas Aasia USA jaoks tähtsamaks muutub, muutub tähtsamaks ka Birma. Ning seda kulukamaks läheb see ebaõnnestunud sanktsioonide ja diplomaatilise isolatsiooni poliitika,» ütles Birma ajaloolane Thant Myint-U.

«On lootust, et praegused reformid võimaldavad Washingtonil suuremal määral [Birmas] osaleda, eemaldada järk-järgult majandustõkked ning aidata Birmal liikuda õiges suunas.»

Reformide jätkumine oleks teretulnud uudiseks miljonitele birmalastele, kes siiani vaesuses virelevad. Samuti lääne investoritele, kes juba pikemat aega Birmasse pääsu igatsevad.

Birma on üks viimaseid hõlvamata turge Aasias. Riigis on külluslikult maavarasid ja arvukas elanikkond. Soodne on ka geograafiline asukoht India ja Hiina vahel.

Huvitav on siinjuures märkida, et USA välisministeeriumi sõnutsi ei peetud Birma pealinna Naypyidawi Clintoni ametilennuki jaoks piisavalt turvaliseks. Seetõttu «ööbis» lennuk Tais.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles