Tsahkna: lapsevanem saab 13. pensioni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna pension sõltub tulevikus üha enam inimese palgast, siis on need, kes on aastaid lastega kodus, teistest nigelamal positsioonil. Sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul on seepärast oluline vanemapension, mis kahe lapse pealt peaks emale või isale tagama 13. pensionimakse aastas.

Ennekõike tuleb Tsahkna sõnul vaadata rahvastiku vananemise ja tööhõivega seotud probleeme, sotsiaalkomisjonis on tema sõnul esmajärjekorras arutatud tänase pensionisüsteemi jätkusuutlikkust. 

«See ei ole mingi saladus, see süsteem on juba aastaid kehtinud, et tulevikus on pensionid seotud inimese sissetulekute suurusega,» rääkis ta.

«Pension saab olema umbes 40 protsenti inimese keskmisest palgast. Pangad omal ajal kütsid üles valearvamust, et kõiki ootab ees paradiislik jõukate riikide pensionipõli, et inimesed nende pensionisammastega ühineksid,» lisas ta.

Selleks, et ka neil, kelle palk on kasin, oleks võimalik pensioniga toime tulla, suurendati esimese samba solidaarsuspoolt. Vanemapension, mis tähendab lisasissetulekut neile, kes on lastega kodus olnud, tuleb olemasolevale süsteemile lisaks.

«Uuringud näitavad, et lastega peredel on tulevikus pensionivara väiksem kui neil, kellel ei ole lapsi. Vanemapension, mida on võimalik saada nii emal kui isal, tuleb olemasolevale süsteemile lisaks. See on põhimõtteline filosoofia muutumine.»

«Vanemapension arvestab seda, et need inimesed panustavad ennekõike laste kasvatamisse ja kaotavad tööturul konkurentsieelise. Tegelikult on laste kasvatamine lisaks rõõmule ka töö,» rääkis Tsahkna.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles